Cum se interpreteaza notiunea de consumator in constatarea clauzelor abuzive?

 

Desi una dintre parti este tot Volksbank, în calitate de pârât, CJUE a primit o întrebare diferita de cele trimise anterior de instantele române în saga clauzelor abuzive (opt în total). Din oficiu, dupa punerea problemei în discutia partilor (reclamantul s-a opus trimiterii, pârâta Volksbank nu s-a opus), instanta a solicitat interpretarea notiunii de consumator, definita la articolul 2 litera b din Directiva 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, fata de situatia de fapt din dosarul supus judecatii.

Clauze abuziveElementul determinant, în opinia instantei, consta în aceea ca reclamantul care solicita constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de risc, anularea acesteia si restituirea comisionului perceput este avocat, deci „nu o persoana vulnerabila în privinta cunostintelor necesare pentru a întelege continutul contractului si efectele sale juridice”.

Al doilea element retinut în motivarea necesitatii trimiterii este ca în continutul contractului nu se specifica scopul împrumutului, pentru a se putea aprecia în ce scop a actionat reclamantul. Cabinetul individual al reclamantului a fost implicat la încheierea conventiei de credit si la încheierea contractului de garantie imobiliara. Or consumatorul în sensul art. 2 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 este persoana care „actioneaza în scopuri în afara activitatii sale comerciale, industriale, sau de productie, artizanale ori liberale” („în afara activitatii sale profesionale” în formularea art. 2 (b) din Directiva.

În al treilea rând, instanta retine împrejurarea ca reclamantul poseda aceleasi cunostinte juridice, indiferent daca ar actiona în interes personal sau în scopul reprezentarii unui client.

Aceste motive au determinat instanta sa formuleze întrebarea daca notiunea de consumator exclude sau include „o persoana fizica ce are profesia de avocat si încheie cu o banca un contract de credit, fara a specifica scopul creditului, în cadrul aceluiasi contract specificându-se calitatea de garant ipotecar al Cabinetului avocatial al respectivei persoane fizice”.

Continutul integral al încheierii de trimitere poate fi accesat din fisa cauzei.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie