Un client al BCR nu mai plateste dobanda la credit. Instanta a gasit clauze abuzive in contractul de imprumut

 

Tribunalul Botosani a decis ca un client al Bancii Comerciale Române sa nu mai plateasca dobânda la credit, dupa ce instanta a gasit clauze abuzive în contractul de împrumut.

dobandaPe vremea când dadea credite multe populatiei, BCR pune în contracte o clauza prin care îsi aronda dreptul de a schimba rata dobânzii dupa cum doreste. Practica celei mai mari banci din tara s-ar putea sa se întoarca împotriva sa, de când românii au descoperit legea si judecatoriile.

Mai multe instante din România au constatat ca felul în care BCR a definit dobânda contractuala nu este în regula. În hârtiile prin care clientii s-au angajat sa plateasca rate penru 20-30 de ani, singura certitudine privind pretul contractului e aceea ca „dobânda de referinta variabila (DRV) se afiseaza la sediile BCR” si se adauga la o marja de 1-2%. Cele mai multe instante (dintre cele care au dat dreptate clientilor) au ales sa identifice DRV cu Euribor, însa exista si exemple în care instanta a lasat, practic, contractul fara dobânda.

Un fost judecator se judeca cu banca

Viorica M. din Sighetu Marmatiei a dat BCR în judecata în 2009, cu mai bine de un an înainte sa apara OUG 50/2010, care a pus pe jar relatia dintre clienti si banci. V.M. este fost judecator la Judecatoria Sighetu Marmateiei (pâna în 2008) si fost procuror la parchetul de pe lânga aceeasi instanta, pensionata anticipat în august 2013.

Potrivit declaratiei de avere, V.M. a luat un credit ipotecar de 120.000 de euro în 2007. Contractele BCR de la acea vreme spuneau ca dobânda este fixa în primul an, iar apoi variaza dupa DRV. De regula, din cel de-al doilea an dobânda aproape ca se dubla, la peste 9%.

În martie 2010 Tribunalul Maramures dispune eliminarea dobânzii din contract. Curtea de apel Cluj decide ca pe lânga eliminarea dobânzii, din contract mai trebuie sa dispara si comisionul de administrare.

Decizia Curtii de Apel este atacata cu recurs de catre BCR la Înalta Curte de Casatie si Justitie, care, în martie 2011, a casat decizia si sentinta instantelor anterioare si a trimis cauza spre rejudecare.

Procesul este mutat, dupa o cerere de stramutare adresata de banca, de la Sighet la Judecatoria Botosani, departe de instanta unde fostul judecator a activat.

Acest lucru a parut de rau augur pentru V.M., înca procuror în aprilie 2013, când Judecatoria Botosani respinge actiunea.

La sfârsitul lunii martie din acest an, Tribunalul Botosani întoarce decizia instantei de fond si admite apelul magistratului pensionat si spune clar ca contractul de împrumut va continua fara dobânda – pentru prima oara când instanta arata explicit care sunt urmarile declararii ca abuzive a clauzei de dobânda.

“Schimba în parte sentinta apelata în sensul ca admite în parte actiunea reclamantei Marina Viorica, constata caracterul de clauza abuziva a clauzei din contractul bancar nr. 1565 din 04.12.2007, înscrisa la art. 5 cu privire la dobânda variabila si dispune executarea în continuare a contractului fara aceasta dobânda”, se arata în solutia de pe portalul instantelor.

Sentinta putea fi atacata cu recurs în termen de 15 zile, însa pe portal nu este înca înregistrat recursul bancii.

Aceasta nu este prima decizie în care magistratii elimina clauza DRV dintr-un contract de credit al BCR. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Opre Corneliu spune:

    Asta este unul din cele mai bune lucruri care s-au intimplat pina acum,doamna judecator fiind un bun cunoscator al legislatiei,a biruit in lupta cu camatarii de la banci,dar noi muritorii de rind ce o sa facem,ca astia sub obladuirea guvernului,BNR si FMI,or sa ne ia si mamaliga din mina.Felicitari doamnei si daca nu exista constringeri,niste sfaturi si pt. cei cu credite gituite de clauzele abuzive,ar fi de mare folos!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie