Procurorul Ionel Dorel Motiu a colaborat cu securitatea

 

Potrivit Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ionel Dorel Motiu, prim procuror in Marghita a colaborat cu Securitatea. Cu numele de cod „Marin”, procurorul si-a turnat colegii de facultate in timpul studentiei de la Cluj. In urma cu trei ani, actualul lector universitar la doua facultati de drept din Oradea a candidat pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), obtinand 71 de voturi.

ion motiu procurorTanarul student Motiu a fost recrutat „in scopul cunoasterii activitatii si opiniilor studentilor romani si straini”.Primul volum din dosarul sau lipseste, asa incat nu a fost gasit angajamentul original. A fost gasit in schimb dosarul Fond retea numarul 29447 Bihor in care erau trecute delatiunile viitorului procuror sef, scrie evz.ro.

Potrivit unei note, „sursa informeaza ca un student la Facultatea de Drept, anul I, cazat in caminul Avram Iancu, camera 22, a refuzat sa se prezinte la vot in ziua de 17 martie motivand ca ar fi bolnav. Ofiterul de legatura a dispus identificarea studentului respectiv prin directorul educativ al caminului, urmand a fi luat in verificari si a stabili adevaratele cauze pentru care a refuzat votarea”.

Intr-o alta nota atribuita actualului procuror Motiu, acesta caracteriza un coleg ca fiind „psihopat” deoarece avea de gand sa infiinteze o grupare anticomunista de genul gruparilor hippie, mai scrie sursa amintita.

Mai mult, o alta nota a lui „Marin” vizeaza o discutie dintre Motiu si o studenta straina nemultumita de conditiile de trai din Romania comunista a anilor 1980. „Sursa informeaza ca in anul III la Facultatea de Drept exista o studenta straina, K.F.O, din Republica Mali. In mai multe randuri aceasta studenta a facut aprecieri negative cu privire la satisfacerea nevoilor de caldura, de lumina din Romania. Intrebata de sursa daca ii place in Romania, a aratat ca in tara noastra este rau, ca nu se traieste bine. Este o fire rautacioasa”, se arata intr-o nota a Securitatii din 6 iunie 1985. Ca urmare a acestei turnatorii, „studenta a fost luata in supreveghere” de ofiterii Securitatii.

Nu in ultimul rand, un alt episod relatat de „Marin” vizeaza un episod din noiembrie 1985. „In camera 87 din caminul „Avram Iancu” s-a organizat pe 16 noiembrie vizionarea pe casete video a unor filme de productie straine. Taxa de participare a fost de 50 de lei pentru 4-5 filme”. In urma acestei informatii, Securitatea a dispus verificarea celor care au organizat vizionarea filmelor si daca acestea au adus prejudicii modului de viata al tineretului comunist. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie