Consiliul Europei: Minoritatea roma din Romania este in continuare prea adesea victima a discriminarii sau afirmatiilor defaimatoare

 

Minoritatea roma din România este în continuare prea adesea victima a discriminarii sau afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, fara ca cineva sa reactioneze, se arata într-un raport al expertilor Consiliului Europei dat publicitatii marti, preluat de AFP.

Consiliul European‘Clasa politica (din România) face frecvent afirmatii defaimatoare la adresa romilor, afirmatii care sunt rareori criticate, dar pe care presa, mass-media audiovizuale si internetul le preiau’, au subliniat expertii Comisiei Europene împotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI) din cadrul Consiliului Europei.

Autorii raportului si-au exprimat îngrijorarea ca unii deputati, în proiecte de legi înainte parlamentului, au sugerat ‘o legatura între romi si criminalitate’ si i-au reprosat acestei minoritati ‘ca nu încearca sa se integreze’.

În general, ‘presa continua sa se faca ecoul opiniilor ostile romilor, iar audiovizualul sa îi prezinta într-o lumina defavorabila si stereotipa’, fara ca aceasta situatie sa declanseze anchete. ‘Dispozitiile Dreptului penal împotriva rasismului’ trebuie sa fie ‘aplicate mai energic, astfel încât ele sa nu ramâna litera moarta’, a pledat ECRI.

Comisia atrage atentia asupra ‘unor afirmatii defaimatoare la adresa comunitati rome’ facute de presedintele Traian Basescu, în 2007 si 2010.

De la ultimul raport ECRI asupra acestor probleme, aparut la începutul lui 2006, au fost cu siguranta înregistrate unele progrese, recunoaste Consiliul Europei: fortele de politie au recrutat membri ai minoritatilor nationale, TVR s-a lansat în promovarea culturii rome si a luptei împotriva prejudecatilor, iar mediatorii romi si-au facut aparitia în scoli.

Cu toate acestea, potrivit autorilor, romii ramân în continuare insuficient protejati contra comportamentului discriminatoriu din partea politiei, iar copiii lor sunt mereu victime ale ‘segregarii’ si ‘discriminarii’ în scoli.

La începutul lunii aprilie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a cerut României sa aloce mai multe fonduri pentru îmbunatatirea situatiei romilor, deplângând printre altele rata foarte ridicata (36%) a abandonului scolar printre copiii acestei minoritati.(AS — editor: Alic Mîrza), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. PREDOE IONEL spune:

    Am inbatranit pt mine au cam apus aceste sperante. consider ca nici viitorul nu prea suna bine. eu si familia mea nu a m putut sa ne luam drepturile noastre constand in retrocedarile terenurilor din Com ULMU jud BRAILA . acolo a m cumparat si moara ,imediat cei de la judet au venit si m au amendat[ asta din cauza celor din primarie care an de an si au insusit toate subventiile date de la stat plus altele ] nici macar nu pornisem MOARA Cine sa mai faca dreptate n tara asta greu de crezut multumesc frumos

Adaugă părerea ta


 

Distribuie