Dupa stergerea datoriilor, Guvernul acorda facilitati firmelor din aparare

 

Cele 24 de societati aflate în portofoliul Ministerului Economiei vor fi scutite în urmatorii cinci ani de la plata unor impozite si taxe în valoare de peste 17 mil. euro

fabrica de arme cugirPrintre derogari se numara plata TVA, taxa pe stâlp, impozitul pe profitul investit, dar si exceptarea de la intrarea în insolventa sau lichidare

În urma cu doua saptamâni, Guvernul a sters datoriile a 15 societati din domeniu, însumând peste 1 mld. lei

La putin timp dupa ce a marit bugetul Ministerului Apararii, în contextul evenimentelor din Ucraina, si a sters datoriile de peste 1 miliard de lei a 15 companii din industrie, Executivul ia în calcul si acordarea unor facilitati fiscale de peste 76 mil. lei, prin derogarea societatilor din industria de aparare de la plata anumitor taxe si impozite, dar si prin exceptarea acestora de la insolventa sau lichidare, se arata într-un proiect de act normativ.

Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Economiei, cele 24 de societati din domeniul apararii, dintre care la 16 statul detine pachete majoritare de actiuni, vor fi protejate de stat prin finantari în valoare de 76,7 mil. lei (peste 17 mil. euro), fondurile fiind destinate în special restructurarii, modernizarii si retehnologizarii firmelor, proiectul de lege privind industria nationala de aparare si securitate elaborat de Ministerul Economiei, stipulând, printre altele, si unele derogari de la legislatia existenta privind Codul Fiscal, Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale (intrarea în lichidare voluntara), Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei.

Potrivit actului normativ, firmele din aparare vor fi scutite de plata anumitor taxe si impozite, precum plata impozitelor si taxelor pe terenuri, cladiri si constructii speciale, inclusiv pentru zonele de siguranta ale acestora; plata impozitului pe profitul reinvestit; plata TVA, cu drept de deducere, pentru importul si/sau achizitia intracomunitara de bunuri livrate în România la operatorii economici din industria de aparare si securitate; plata impozitului pentru autentificarea înscrisurilor privind majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care se obtin, potrivit legii, certificate de atestare, de catre operatorii economici cu capital integral si/sau majoritar de stat din industria nationala de aparare si securitate.

Astfel, impactul financiar negativ asupra bugetului general consolidat va fi de 12 mil. lei în fiecare an, suma provenita din neplata TVA, 780.000 lei/an – suma provenita din neplata impozitului pe profit, si 2,5 mil. lei impozite si taxe care ar fi trebuit platite catre bugetele locale. Per total, statul va aloca anual în medie câte 15,28 mil. lei, respectiv 76,7 mil. lei (echivalentul a peste 17 mil. euro) în urmatorii cinci ani.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie