Cazul Harinvest. Pagubitii s-au intalnit cu reprezentanti din ASF fara putere de decizie

 

Un numar de sase persoane care au fost pagubite de furturile de actiuni de la casa de brokeraj vâlceana Harinvest au fost la Bucuresti joia trecuta pentru o audienta pe care o solicitasera Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Ne-am întâlnit dupa harinvestrespectiva întrevedere cu trei dintre victime, iar acestea si-au exprimat nemultumirea fata de rezultatul discutiilor despre care spun ca au fost „pe lânga lege”, considerând ca întrebarile lor au ramas fara raspunsuri. „Nu a fost, de fapt, o audienta”, ne-a declarat unul dintre interlocutori, argumentând ca persoanele din cadrul ASF cu care s-au întâlnit au afirmat ca nu au putere de decizie.
La întrevederea la care pagubitii au fost asistati de catre Laviniu Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), din partea reglementatorului pietei de capital au participat, potrivit pagubitilor, Catalina Sava, sefa supravegherii sectorului piata de capital din ASF, Oana Stefanoiu, sefa departamentului de relatii cu investitorii si Alexandru Razvan Popp, director Directia Contestatii si Protectia Investitorilor.

Unde este protectia legii pietei de capital?

Subiectul principal al discutiei a fost reprezentat de nemultumirea investitorilor ca ceea ce tine de recuperarea prejudiciilor a fost lasat în seama unui proces de insolventa a Harinvest care se desfasoara dupa legea 85 de lichidare a societatilor comerciale, deschis la Tribunalul Vâlcea. În respectivul caz, victimele furturilor apar ca simpli creditori ai Harinvest, fiind scosi de sub orice protectie a legii pietei de capital. Pentru acest lucru, ei spun ca principala responsabilitate o poarta ASF care, la sfârsitul anului trecut, a dispus ca Harinvest sa se transforme din SSIF în simpla societate comerciala, fara a numi un administrator judiciar. „Daca respectati legea, nu plecati din controlul de la Harinvest pâna nu numeati un administrator care sa preia integral atributiile Consiliului de Administratie”, le-a spus unul dintre pagubiti reprezentantilor supraveghetorului pietei prezenti la discutii.

„În loc sa vorbeasca pe lege, emit idei”

Acesta ne-a mai declarat ca este nemultumit ca atunci când vine sa discute despre prevederile legii, interlocutorii sai de la ASF împing conversatia catre orice altceva decât catre lege. „Eu vin cu geanta plina de documente, vreau sa discutam pe lege, iar cei de la ASF emit idei. Treaba lor nu este sa emita idei, ci sa ia decizii pe lege”, a mai adaugat pagubitul.
Un moment care i-a contrariat pe investitori a fost acela în care au aratat un paragraf de lege, iar Popp i-a întrebat din ce lege este. „Pe mine ma întrebati din ce lege este?! Nu stiti?! Este din legea pietei de capital. Singura lege sub care functionati. Daca dumneavoastra nu o stiti, atunci cine sa o stie?!”, ar fi venit replica pagubitului.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie