Dispozitii NCPP aplicabile persoanelor juridice. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa

 

În Monitorul Oficial al României cu numarul 54 din data de 22 ianuarie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 513 din 12 decembrie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4791 din Codul de procedura penala.

curtea constitutionalaExceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor – Sectia penala.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 4791-47915 din Codul de procedura penala. Din notele scrise ale autorului exceptiei, depuse în motivarea criticii, reiese însa ca aceasta priveste doar dispozitiile art. 4791 din Codul de procedura penala.
Prin urmare, Curtea se va pronunta numai asupra acestor dispozitii, care au urmatorul cuprins: “Dispozitiile Codului de procedura penala se aplica si în cazul infractiunilor savârsite de persoanele juridice, cu completarile si derogarile prevazute în prezentul capitol.”

În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia a sustinut ca dispozitiile art. 4791 din Codul de procedura penala încalca prevederile art. 16, art. 21 alin. (1)-(3), art. 23 alin. (11), art. 24, art. 27, si ale art. 28 din Constitutie, în masura în care completarile si derogarile la care face referire textul de lege criticat nu asigura persoanelor juridice învinuite sau inculpate un tratament juridic egal în fata legii cu cel aplicat persoanelor fizice, astfel realizându-se o evidenta discriminare a persoanei juridice, subiect al procesului penal, contrara prevederilor art. 16 din Constitutie. Autorul apreciaza, totodata, ca legiuitorul nu a intentionat sa faca discriminari, ci este vorba de o “insuficienta normare” care poate sa genereze în practica o varietate de solutii contradictorii privind fundamentarea si modul de stabilire a raspunderii penale a persoanei juridice, precum si conditiile specifice ale acestei raspunderi, de natura a afecta drepturile si interesele unor persoane juridice si, în acest sens, arata ca organele de urmarire penala au apreciat ca normele de procedura referitoare la aducerea la cunostinta a învinuirii, la schimbarea încadrarii juridice, cele privind audierea, punerea în miscare a actiunii penale si prezentarea materialului de urmarire penala nu ar fi incidente în cazul persoanelor juridice.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie