Creditele neperformante ar putea fi scoase din bilanturile bancilor

 

Credite proaste de cel putin 10 miliarde de lei ar urma sa fie trecute în conturi extrabilantiere pâna la toamna.

Bilant contabilCredite neperformante de 6 mld. lei (1,3 mld. euro) care au fost integral provizionate si de la care nu mai exista asteptari rezonabile de recuperare vor putea fi scoase în ur­matoarele luni din bilanturile ban­cilor în urma declansarii de catre BNR a planului de actiuni pentru reducerea pon­derii neperformantelor din sistemul bancar, agreat cu FMI si Comisia Europeana.

„Sunt credite pentru care bancile si-au asumat practic pierderea, speranta de a le mai recupera nu exista, asa ca n-au de ce sa le mai tina în bilant. Le-am recomandat sa le scoata“, spune Nico­lae Cinteza, directorul Directiei supraveghere din BNR.

Acesta va fi primul pas dintr-un plan de masuri prin care sistemul bancar sa scape de perceptia negativa pe care o are în exterior din cauza ratei foarte mari a neperformantelor privite la modul singular, fara a tine cont de acoperirea cu provizioane în proportie de 68% pe IFRS.

„La o solvabilitate de 16,3% (la nivelul lunii martie 2014) bancile sunt în pozitia de a recunoaste con­secintele lacomiei de dinaintea crizei si de a nu mai târî acest balast al neperformantelor. Daca nu începem acum, vom avea probleme mai târziu si nu se va putea crea baza pentru o crestere sanatoasa“, afirma seful Supravegherii.

Pe baza datelor raportate de banci privind situa­tia portofoliilor el estimeaza ca planul de curatenie gândit în patru pasi mari va conduce la scaderea ratei creditelor proaste din sistem de la circa 22,3% în martie pâna spre 13,6% la nivelul lunii octombrie.

Daca eliminarea din bilanturi a pachetului de neperformante de 6 mld. lei provizionate integral nu ridica decât probleme de operare în sistemele informatice, situatia devine mai delicata în cazul unui al doilea pachet reprezentând expuneri nete de 3,8 mld. lei, cu restante mai mari de un an si fara speranta rezonabila de recuperare, dar pe care bancile se codesc sa le provizioneze integral si sa le recunoasca drept pierdere. „Sunt credite restante de peste un an, dar la care nu s-au initiat proceduri de recuperare. Din analiza noastra, au pondere mare creditele la care speranta rezonabila de a recupera ceva nu prea exista si ca atare recomandarea noastra este sa le provizioneze 100% pe IFRS si sa le înregistreze în conturi extra­bilantiere. Ne vom uita foarte atent sa vedem cine refuza recunoasterea pierderii“, afirma Cinteza. Razvan Voican, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie