Din 1 iunie a intrat in vigoare pachetul de servicii medicale de baza

 

Pachetul de servicii medicale de baza a intrat în vigoare în­cepând cu 1 iunie, marcând o minirevolutie în­tr-un sistem chel­tuitor si ineficient de care se plânge toata lumea, dar care are pe mâna, anual, aproape 7 miliarde de euro – 5 miliarde de euro ai Casei Natio­nale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si 1,8 miliarde de euro ai Ministerului Sanatatii.

medic rezidentPachetul de servicii de baza a intrat în uz odata cu pa­che­tul minim de ser­vicii de baza (pentru persoanele neasi­gurate) si cu contractul-cadru (docu­mentul care prevede conditiile în care se acorda asistenta medicala). Putem vorbi despre o mi­ni­revo­lutie întrucât autori­tatile din domeniul sana­ta­tii in­ten­tioneaza sa defi­neasca pachetul de baza de mai bine de zece ani, abia acum reu­sind acest lucru.

Ca urmare a intrarii în vigoa­re a noilor norme, medicii de familie pot pre­scrie retete pentru pacien­tii cronici (ceea ce nu puteau face pâna acum) sau vor putea efectua si unele consultatii pe care nu aveau dreptul sa le realizeze.

Multe dintre procedu­rile medicale care se petreceau în spital vor fi realizate de acum înainte în ambulatoriu.

Toate aceste noi norme au ca tinta limi­ta­rea risipei întrucât multe dintre afectiuni, care astazi sunt tratate în spitale, nu ar necesita acest lucru. În aceeasi linie se înscrie si limitarea „abuzului“ prezentei la medic.

Prin urmare, asiguratii de 18 – 39 de ani care nu prezinta simptomele vreu­nei afectiuni se vor prezenta la medicul de familie, pentru controlul preventiv, o data la trei ani, iar cei de peste 39 de ani, o data pe an.

În cazul în care medicul de familie va suspecta existenta unei boli la pacien­tul de pâna în 39 de ani, respec­tivul va veni la control anual si va beneficia de investigatii pentru stabi­lirea diagnosticului.

Copiii vor fi supusi unor consultatii preventive pentru identificarea tulbu­ra­ri­lor de crestere si dezvoltare si a ris­cu­rilor specifice pe grupe de vârsta si sex.

În pachetul de baza au fost intro­duse consultatii de monitorizare activa, prin plan de management integrat, pen­tru boli cardiovasculare, dislipi­de­mie, diabet zaharat tip 2, astm bron­sic, boala cronica respiratorie obstruc­tiva si boala cronica de rinichi.

Tot de ieri, 1 iunie, biletele de trimitere vor fi valabile doua luni, în loc de una cât sunt valabile în prezent.

Totodata, din reteta prescrisa pentru trei luni, produsele vor putea fi cumparate separat în acest interval.

Programul de lucru al medicului de familie este, în medie, de 5 ore/zi pentru consultatii la cabinet pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical, fiind luata în calcul o medie de 20 de consultatii/zi efectuate în cadrul unui trimestru, dar nu mai mult de 40 de consultatii/zi. De asemenea, medicul de familie va avea maximum 3 consultatii la domiciliu/zi, dar nu mai mult de 21 consultatii pe luna.

Noutatile

– Medicii de familie si unitatile sanitare vor avea obligatia de a deschide din aceasta luna un dosar electronic pentru fiecare pacient, în care sa fie trecut istoricul medical al acestuia, util la urgente.

– Din 1 iunie, fiecare român, indiferent daca este asigurat sau nu, va avea un astfel de dosar electronic.

– Peste 100 de afectiuni vor fi tratate si peste 100 de proceduri chriugicale vor fi realizate fara spitalizare continua.

– Între diagnosticele (105 la numar) cele mai comune pentru care se recomanda spitalizare de zi (maximum 12 ore) se numara: infectia intestinala bacteriana si virala, hepatita virala cronica, hipertensiunea primara, forme de angina pectorala fara coronarografie, cardiopatia ischemica cronica, ateroscleroza cerebrala, rino-faringita acuta (guturaiul comun), amigdalita. Elvira Gheorghita, Ioana David, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie