Seful Consiliului Concurentei sustine ca statul va trece din nou la reglementarea sectorului de gaze naturale daca liberalizarea esueaza

 

Statul va putea trece din nou la re-reglementarea sectorului de gaze naturale în cazul în care liberalizarea pretului pentru productia interna va esua, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Bogdan Chiritoiu„Putem sa o re-reglementam. Dar nu vom trage concluzia dupa primele cinci minute ca piata nu functioneaza. Trebuie sa vedem cum se regleaza mecanismele, cum se aseaza lucrurile, dar mereu ramâne o posibilitate de interventie prevazuta de lege“, a avertizat Chiritoiu, într-un interviu citat de Agerpres.ro.

Întrebat cum va arata piata gazelor e 2 iulie, a doua zi dupa liberalizarea sectorului, el a spus ca spera sa nu moara firme din aceasta cauza si ca obiectivul institutiei pe care o conduce este sa nu existe socuri. „Eu sunt de acord cu intentia autoritatilor de a obliga ca cel putin o parte din tranzactii sa se desfasoara pe o piata centralizata, similar abordarii avute în cazul tranzactiilor cu energie electrica, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar daca acolo sunt mai multi producatori“, a mai afirmat el.

Chiritoiu a apreciat ca este în interesul producatorilor sa nu duca pretul foarte sus, pentru a nu omorî consumatorii. „Dar nici cererea nu este foarte mare, si ea este limitata, pentru ca oamenii nu au nevoie de atâta gaz, iar consumul industrial a fost în scadere. Este, într-adevar, un dezechilibru, pentru ca importam gaze, însa as miza si pe faptul ca nu este în interesul producatorilor sa-si omoare clientii. Daca vor creste preturile prea repede, prea sus, s-ar putea într-adevar sa avem consumatori industriali care nu-si permit si atunci toata lumea pierde“ a spus el.

Premierul Victor Ponta declara recent, în privinta liberalizarii pretului la gaze, ca România nu ar trebui sa ajunga în situatia în care „operatia a reusit, pacientul a murit“.

Concomitent, Razvan Nicolescu – ministrul delegat pentru Energie – ameninta producatorii interni de gaze cu o suprataxa de 97% din veniturile generate de liberalizarea gazelor daca se va ajunge în situatia în care se vor pierde locuri de munca în industrie iar consumul de gaze va scadea. Cei mai mari producatori interni sunt Petrom si Romgaz, alaturi de care activeaza si Amromco.

Industriasii s-au plâns constant în ultimii doi ani din cauza scumpirii gazelor, ca urmare a dereglementarii impus de Fondul Monetar International (FMI). Acestia avertizau ca, în final, se va ajunge ca în tara noastra gazul sa fie mai scump decât în Uniunea Europeana. Potrivit unui studiu Deloitte, liberalizarea preturilor la gaze poate duce la pierderea a 525.000 de locuri de munca în industrie, cu un impact de 6,3 miliarde de euro în economia nationala, în special în sectoarele energo-intensive, unde se foloseste mult gaz, precum industria chimica, siderurgie sau producerea sticlei. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie