Parinti plecati in strainatate. Medierea relatiei cu copiii

 

În familiile în care unul dintre parinti sau chiar amândoi sunt plecati la munca în strainatate si copiii lor cresc alaturi de o ruda sau persoane straine, apare în timp fenomenul de înstrainare între parinti si copiii lor. Anii petrecuti unii fara altii lasa urme în sufletul lor.

Copil pe drumUnii adulti reduc totul la ajutorul financiar pe care îl trimit în tara fiilor lor, dar ignora total faptul ca acestia cresc în acest timp, se modeleaza si se formeaza având carente afective si un sistem de valori arbitrar, dedus din experientele de viata cu care se confrunta, în mediul social si anturajul în care nimereste. Toti acesti factori sunt definitorii în evolutia unui copil (unii sunt mai vulnerabili, altii mai rezistenti), dar anii petrecuti departe de parintii lor îi transforma din punct de vedere emotional si cognitiv.

Ca Mediator, am primit o solicitare din partea unei mame care lucreaza în Grecia, pentru a-i facilita comunicarea cu baiatul ei de 13 ani, ramas în tara, în grija unei familii, pentru ca veniturile ei nu-i permit sa-l duca cu ea. Mama lui Radu era îngrijorata de faptul ca nu mai comunica decât rareori cu el, dar chiar si atunci, raspunsurile lui erau formale si rezervate, chiar ostile, a interpretat ea si ca familia la care sta baiatul ei a parut deranjata de convorbirile telefonice din Grecia.

În calitate de Mediator, în baza unui Contract de Premediere am mers acasa la familia în care creste Radu si am avut o surpriza foarte placuta sa gasesc o atmosfera tihnita (familia respectiva are si ea doi copii), curatenie, un comportament dezinvolt al copiilor, care dovedea ca sunt obisnuiti sa fie politicosi, dar si sa-si spuna parerile. Am fost bucuroasa sa îi transmit mamei lui Radu toate observatiile mele pozitive, care au mai detensionat climatul instalat în timp între ”cele doua tabere”. Este foarte usor sa ajungi pe pozitii adverse, atunci când oamenii fac presupuneri de la distanta pentru ca rareori putem intui corect starea celuilalt, cu atât mai putin motivele care au condus la acea dispozitie: poate oboseala, poate un necaz.

Citeste articolul integral pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie