Polita PAID. Cat de bine functioneaza si cat ne protejeaza?

 

Cât de bine ne protejeaza sistemul actual de asigurari în situatia nedorita a unui cutremur sau a unei inundatii de mari dimensiuni? Legea ne obliga sa încheiem o polita, dar nu va aduce automat banii necesari despagubirilor în caz de calamitate

Din iulie anul treasigurare casacut, românii sunt obligati sa încheie, cu Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), contracte de asigurare pentru riscurile de inundatie, alunecare de teren, cutremur. Datele statistice arata însa ca aceasta obligatie nu prea e luata în seama.

Numarul contractelor de asigurari obligatorii pentru locuinte (PAD) a atins 1.162.716 la sfârsitul lunii aprilie, fata de 1.085.078 de polite, la finele lunii precedente, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu de PAID.

Astfel, gradul de acoperire al acestui tip de asigurare a crescut în aprilie de la 12,76% la 13,68%. Asadar, nici macar 15% dintre români nu au polita obligatorie. În aceste conditii, putem vorbi de un sistem functional?

Cât de bine functioneaza PAID

Viorel Vasile de la compania de intermediere în asigurari Safety Broker spune ca lucrurile se vor îmbunatati, „dar mai trebuie sa treaca o perioada de timp pâna când vor expira toate politele încheiate în perioada pre-PAID“.

Pâna în iulie 2013, puteau fi cumparate polite de asigurare obligatorie direct de la companii. Peste 1,2 milioane de contracte se afla în aceasta situatie, cele mai multe fiind încheiate cu societatea Astra.

Viorel Vasile crede ca PAID este pregatit pentru o calamitate, deoarece „detine expuneri în valoare totala de 500 milioane de euro, deci primeste despagubire în aceasta limita“.

Dar asta nu înseamna ca Pool-ul reprezinta o afacere foarte profitabila în sine. „La o prima de 20 de euro, reasigurarea costa în medie 17 euro, deci mai ramâi cu 3 euro“, comenteaza brokerul de la Safety.

Ce spun însa oficialii companiilor de asigurare? Exista resurse pentru despagubiri în cazul unui cutremur de proportiile celui din 1977, de exemplu, având în vedere ca un numar destul de mic de locuinte au asigurare obligatorie?

„Legislatia emisa de autoritatea de supraveghere a pietei de asigurari include norme specifice aliniate la standardele europene, în baza carora asiguratorii care emit polite de asigurare facultativa trebuie sa aiba reasigurare, capital si rezerve suficiente pentru acoperirea despagubirilor în caz de calamitate. În consecinta, asiguratorii care respecta aceste cerinte vor avea capacitatea de a onora obligatiile asumate fata de clientii proprii afectati de un cutremur“, au declarat reprezentantii UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din România.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie