Medierea accidentelor de circulatie

 

Voi începe printr-o mentiune: din punctul de vedere al accidentelor rutiere, România este pe locul doi în Europa. Acest fapt, cel putin teoretic, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi toti.

Mediere 4Din pacate, subiectul ce vizeaza accidentele de circulatie, este unul profund dureros: un asemenea eveniment se soldeaza cu traume fizice si psihice pentru cei implicati si – de prea multe ori – cu decese.

În acest context, victimele sau urmasii lor pretind întotdeauna despagubiri, prin deschiderea unui proces penal împotriva celui vinovat de producerea accidentului. Azi, astfel de proces poate fi oprit în cazul împacarii partilor, ele fiind în masura sa decida daca merg la un mediator sau aleg calea instantei de judecata. Primul interesat sa ajunga la o întelegere este autorul accidentului, pentru a fi scutit de o condamnare, dar si victima poate fi la fel de dispusa sa încheie cât mai repede capitolul neplacut prin care a trecut. Daca victima a decedat, întelegerea poate fi încheiata doar cu urmasii acestuia.

Daunele pretinse în urma unui accident rutier pot fi morale si materiale, iar compensarea acestora se face de regula prin oferirea unor sume de bani.

Despagubirile materiale se refera la achitarea de catre autorul accidentului a cheltuielilor privitoare la însanatosirea victimei care a supravietuit (spitalizare, tratamente, medicamente) sau a acelora legate de decesul acestuia(tot ce tine de actul înmormântarii) ori plati facute pentru repararea bunurilor mobile distruse (masina si orice bunuri care existau la locul si momentul petrecerii accidentului). De notat ca se acorda despagubiri inclusiv copiilor parintelui decedat în urma accidentului, prin stabilirea unei rente. Daca e vorba despre o victima care a ramas infima pe viata, despagubirile pretinse de aceasta vor avea în vedere toate aspectele, fiind platite fie global, fie sub forma unei rente lunare.

Citeste mai departe pe tabloumediatori.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie