Prevederile care scoteau contractele de salubrizare din sfera achizitiilor publice au fost eliminate de Senat

 

Senatul a admis, marti, cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu privind legea legata de atribuirea contractelor de salubrizare a localitatilor, proces care urma sa fie exceptat de la prevederile OUG privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Senatul Romaniei 1La propunerea Comisiei juridice, senatorii au eliminat aceste prevederi din legea trimisa la promulgare.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor 101/2006, propusa de senatorul Petru Filip si adoptata de cele doua Camere, prevedea ca procedura de atribuire urmeaza sa fie stabilita prin hotatâri ale autoritatilor deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, prin hotarâri ale adunarii generale a asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice.

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge proiectul de modificare a Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localitatilor si a cerut reexaminarea acesteia în Parlament.

Seful statului a mentionat ca textul noii legi scoate atribuirea contractelor de salubrizare din sfera legislatiei achizitiilor publice, ceea ce poate duce la abuzuri, lipsa de transparenta, discriminare a firmelor concurente si la nerespectarea legislatiei europene.

Potrivit cererii de reexaminare, „prin aceste reglementari, procedura de atribuire a contractului de delegare a gestiunii pentru activitatile specifice serviciului de salubrizare este scoasa din sfera de aplicare a Ordonantei de Urgenta 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii aprobata prin Legea 337/2006, fapt care ar putea sa genereze lipsa de transparenta în atribuirea contractelor”.

„Consideram ca procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii pentru activitatile specifice serviciului de salubrizare trebuie sa fie realizata pe baza unor criterii care sa asigure transparenta, conditii de egalitate, nediscriminare si predictibilitate. Totodata, atribuirea contractelor de delegare trebuie sa urmeze respectarea criteriului ofertei celei mai avantajoase atât din punct de vedere al calitatii serviciilor prestate, cât si cu privire la costul acestor activitati”, mai sustinea Basescu.

Acesta a mai aratat ca procedura prevazuta în forma actuala a Legii serviciului de salubrizare a localitatilor, care face trimitere la aplicarea procedurii prevazute de OUG 34/2006 asigura cadrul legal potrivit pentru atribuirea contractelor de delegare a gestiunii pentru activitatile specifice serviciului de salubrizare, nefiind necesara stabilirea unei proceduri distincte.

Primarul General, Sorin Oprescu, a adresat, anterior, un memoriu conducerii Senatului prin care solicita urgentarea definitivarii cadrului legal în domeniul serviciilor de salubrizare a localitatilor. El acesta a cerut Biroului Permanent al Senatului deblocarea vidului legislativ existent, deoarece nu a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor 101/2006 si a solicitat sprijin în vederea definitivarii cadrului legal.

Cererea de reexaminare urmeaza sa fie discutata la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. Eliana Radulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie