CNAS va deconta incepand cu 1 iunie 2014 unele servicii psihologice pentru copiii cu autism si alte persoane

 

Copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia, din 1 iunie, în premiera în România, de unele servicii psihologice decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat, marti, presedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Anitei.

autismProiectul de norme la contractul-cadru de servicii medicale, publicat recent pe site-ul CNAS, prevede, pentru prima data, ca pot fi decontate servicii psihologice de sanatate conexe actului medical.

„Este pentru prima data când în normele la contractul-cadru se reglementeaza posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialitati medicale diverse. În acest fel, un numar mult mai mare de pacienti vor avea acces la servicii psihologice decontate. Pentru prima data, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au înteles importanta serviciilor psihologice. Colegiul Psihologilor din România va desfasura o campanie de informare a psihologilor, medicilor si publicului larg asupra acestor schimbari”, a declarat Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR).

Acesta a mai anuntat „o veste buna” în ceea ce priveste copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.

„Din luna iunie, copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre CNAS (psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala), acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania”, a adaugat presedintele CPR.

Potrivit contractului-cadru, pacientii pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrica nespecifica individuala si familiala, psihoterapie de grup (psihoze, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari fobice, tulburari de anxietate, distimii, adictii), psihoterapie individuala (psihoze, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari fobice, tulburari de anxietate, distimii, adictii, tulburari din spectrul autist), psihiatrie terapia cognitiv-comportamentala, a mai spus presedintele CPR.

Serviciile de sanatate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala – logopezi si kinetoterapeuti – si pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurari de sanatate cu medicii de specialitate, cu urmatoarele specialitati clinice: neurologie si neurologie pediatrica; psihiatrie pediatrica.

Anitei a mai vorbit de „situatia nefavorabila” de la Ministerul Transporturilor, unde, a aratat el, în continuare furnizorii neautorizati si neavizati pentru servicii psihologice sunt agreati de catre Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizati nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranta transporturilor. „Prin acceptarea avizelor psihologice fara timbru profesional, autoritatile statului pun în pericol sanatatea si siguranta transporturilor si a cetatenilor”, a spus Anitei.

În 27 mai este Ziua Psihologului. Acum zece ani, pe 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica si înfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din România. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie