Blocul National Sindical organizeaza manifestatii de protest in cazurile „Petrom” si „Portul Constanta”

 

Blocul National Sindical (BNS) organizeaza manifestatii de protest fata de „promisiunile neonorate ale Guvernului” referitoare la legislatia muncii, joi, la Constanta, fiind vizate noul contract colectiv de munca de la OMV Petrom (simbol SNP) si transferul a 13% din actiunile Portului Constanta de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local, ne-a declarat Dumitru Costin, liderul BNS.

blocul national sindical, BNS„Vom actiona cu mesaje de solidaritate referitoare la situatia lucratorilor din OMV Petrom si a lucratorilor de pe platformele marine, care sunt, de asemenea, extrem de nemultumiti si pot opri lucrul în orice moment”, afirma domnia sa, sustinând ca la manifestatie ar urma sa participe peste 5.000 de persoane.

Afirmatiile au fost facute în conditiile în care, vineri, o suta de persoane au protestat în fata sediului OMV din Viena, reclamând ca drepturile angajatilor Petrom ar fi fost reduse, în urma semnarii unui contract colectiv de munca de companie si Sindicatul National Petrom, la începutul acestei luni. Reprezentantii Petrom sustin, însa, ca respectivul contract a fost semnat respectând conditiile legale.

„Situatia de batjocura din România a fost agravata la începutul lunii mai de un contract colectiv de munca semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiati ai reprezentantilor administratiei), fara stiinta membrilor celorlaltor structuri sindicale”, se arata într-un comunicat transmis de catre Blocul National Sindical.

„Semnarea actualului contract este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucratorilor duse de OMV Petrom România si Sindicatul National Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucratori români”, continua documentul.

În replica la protestele care au avut loc la Viena, Petrom a trimis, la rândul sau, un comunicat, vineri, în care sustinea ca actiunea a fost organizata de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivelul companiei.

„La negocierile pentru noul contract colectiv de munca, angajatii au fost reprezentati, conform legii, de sindicatul reprezentativ la nivelul firmei”, se afirma în comunicat, care subliniaza: „Negocierile s-au desfasurat cu respectarea tuturor normelor si predeverilor legale în vigoare, într-o maniera constructiva care sa asigure reflectarea vointei partenerilor, finalizându-se cu un pachet financiar format din majorari salariale si prime acordate salariatilor, superior nivelului pietei”.

Pentru noul contract colectiv de munca la nivelul Petrom, s-a avut în vedere, în principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementari legale existente si a unor dispozitii care nu îsi mai gaseau aplicabilitatea în contextul actual si care birocratizau excesiv relatia de munca cu angajatii, arata reprezentantii companiei petroliere.

„Noul contract colectiv de munca la nivelul OMV Petrom reprezinta un instrument de lucru flexibil, inspirat din bunele practici europene, centrat pe beneficiile pentru salariati, menit sa aduca un echilibru între încurajarea performantei si o protectie sociala adecvata”, conchide comunicatul.

Potrivit unor surse apropiate Petrom, compania ar fi acordat, începând cu 1 mai, o crestere salariala de 7%, aplicata la nivelul salariilor de baza. În acelasi timp, salariatii care au contractele de munca cu OMV Petrom în vigoare la data de 1 mai 2014 vor beneficia de o prima în valoare bruta de 1.500 de lei, iar cei care vor mai fi angajati peste un an vor încasa înca 3.500 de lei, sustin sursele citate. Pentru „Ziua Petrolistului”, salariatii Petrom vor beneficia de o prima în valoare de 1.750 de lei brut, mai arata sursele. Acestea ne-au mai precizat ca, de la 1 mai, compania a inclus în salariile de baza individuale sporul de vechime în munca, sporul pentru munca în conditii grele, sporul pentru munca în conditii periculoase si sporul de vechime în petrol.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie