Imprumutul intre partile afiliate

 

Imprumuturile intre partile afiliate pot fi reconsiderate de ANAF drept aporturi la capital, aceasta fiind o situatie des intalnita in practica sustin specialistii contacti de AvocatNet.ro. Pentru a evita o astfel de situatie care afecteaza profitul, companiile pot sa isi ia cateva masuri esentiale pentru a se asigura ca tranzactia pe care o vor efectua va respecta regulile acordarii unui imprumut intre parti afiliate.

calculator si pixConform Codului fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului pretului pietei libere, potrivit caruia tranzactiile intre persoanele afiliate se efectueaza in conditiile stabilite sau impuse care nu trebuie sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre intreprinderi independente

Un exemplu de astfel de operatiuni il reprezinta imprumuturile intre partile afiliate, care daca nu respecta conditiile mentionate anterior, atunci acestea pot fi reclasificate de ANAF in aporturi la capital, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro.

In plus, din prevederile cuprinse legislatia fiscala deriva o serie de aspecte specifice de care firmele trebuie sa tina cont, pentru a inlatura riscul reconsiderarii tranzactiilor.

In experienta noastra practica am intalnit cazuri in care inspectorii ANAF au reclasificat imprumuturile acordate intre parti afiliate in aporturi la capital, aplicand principiul „substance over form” – „prevalenta economicului asupra juridicului”, a declarat pentru AvocatNet.ro Emilia Moise, Tax Adviser, Head of Tax, Grant Thornton. Cu alte cuvinte, pe baza prevederilor din Codul fiscal, precum si a Liniilor Directoare OCDE privind Preturile de Transfer pentru Intreprinderi Multinationale si Administratii Fiscale, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie (de exemplu, un imprumut) care nu are scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia, a adaugat specialistul.

Astfel, reclasificarea imprumuturilor intre parti afiliate in aporturi la capital deriva din conditiile tranzactiei, un exemplu in acest sens fiind, potrivit Emiliei Moise, cazul in care situatia financiara a societatii nu ar permite acesteia obtinerea unui imprumut de la o institutie financiara neafiliata, in aceleasi conditii.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie