Recuperarea taxei auto a ramas in instanta

 

Singura modalitate de recuperare a taxei de prima înmatriculare este promovarea unei actiuni în fata instantelor de judecata, a declarat Carmen Diaconu, avocat SCA Olteanu si Asociatii.

Carmen Diaconu

‘Astfel, persoanele care au achitat taxa auto se pot îndrepta împotriva statului român printr-o cerere de chemare în judecata depusa la sectia de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritoriala a fost achitata taxa de prima înmatriculare’, a spus Diaconu.

Ea a reamintit ca taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule a fost introdusa în Codul Fiscal prin Legea nr. 343/2006 sub forma unui nou impozit, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007, initial pentru toate autovehiculele, iar dupa modificarea Legii nr. 343/2006, prin O.U.G. 110/2006, a fost restrânsa la toate autoturismele si autovehiculele, inclusiv cele comerciale, prevazându-se categorii de persoane exceptate (cele cu handicap, misiuni diplomatice, etc.), cât si scutiri de la plata taxei, în cazul vehiculelor istorice.

Aceasta taxa speciala se datoreaza cu ocazia primei înmatriculari în România a unui autoturism sau vehicul comercial, dintre cele enumerate de art.214 indice 1 Cod fiscal. De retinut este faptul ca taxa în discutie nu este perceputa pentru autoturisme deja înmatriculate în România, stat comunitar începând de la 1 ianuarie 2007, fiind perceputa numai pentru autoturismele înmatriculate în celelalte state comunitare si reînmatriculate în România, dupa aducerea acestora în tara’, a explicat avocatul SCA Olteanu si Asociatii.

De asemenea, aceasta a mai spus ca potrivit articolului 110 alineatul 1 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (de exemplu articolul 90 TCE), nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre, impozite interne de orice natura, mai mari decât cele ce se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare.

‘Conform alineatului 2 al aceluiasi articol, niciun stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie. Scopul general al articolului 110 alineatul 1 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene este acela de a asigura libera circulatie a marfurilor. Acest articol se refera la impozitele si taxele interne care impun o sarcina fiscala mai consistenta produselor provenite din alte state membre, în comparatie cu produsele interne. OUG nr. 50/2008 este contrara articolului din tratat întrucât este destinata sa diminueze introducerea în Romania a unor autoturisme fabricate într-un alt stat membru UE’, a explicat Diaconu.

Ea a mai afirmat ca dupa aderarea României la Uniunea Europeana, acest lucru nu este admisibil când produsele importate sunt din alte tari membre, atâta timp cât norma fiscala nationala diminueaza sau este susceptibila sa diminueze, chiar si potential, consumul produselor importate, influentând astfel alegerea consumatorilor.

‘În concluzie, indiferent de modalitatea de legiferare, taxa auto a fost si ramâne o taxa care încalca dispozitiile comunitare, motiv pentru care legiuitorul român ar trebui sa revina asupra acesteia si sa elimine aceasta taxa’, a mai spus Carmen Diaconu.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie