Avocat Radu Stef, prodecanul Baroului Maramures: Taxele judiciare de timbru constituie un impediment in accesul la justitie

 

Taxele judiciare de timbru constituie un subiect sensibil pentru sistemul juridic romanesc. Impunerea unor taxe judiciare de timbru prohibitive unor justitiabili incapabili sa le achite face ca multe cereri de chemare in judecata sa fie anulate. Avocatul Radu Stef, prodecanul Baroului Maramures, opineaza ca aceste taxe judiciare de timbru constituie un impediment in accesul la justitie.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruIn viziunea avocatului maramuresean, articolul 200 din Noul Cod de procedura civila nu face decat sa accentueze fenomenul nedreptatii actului de justitie sub aspectul taxelor judiciare de timbru. Articolul 200 din NCPC se refera la verificarea cererii de chemare in judecata si regularizarea acesteia, prevedere aflata in stransa legatura cu art. 194 lit. C care se refera la obiectul cererii si valoarea lui.

„La art. 194 lit. C se vorbeste despre stabilirea valorii dupa pretuirea reclamantului si, cand colo, vine judecatorul si stabileste niste sume incredibile. Nu se are in vedere aceasta pretuire facuta de catre reclamant, ci se iau valori din zonarile facute de notarii publici. Astfel, de exemplu, de la o pretuire de 10 lei se ajunge la 100.000 lei dupa expertizele notarilor publici. Nu este corect: omul poate sa aiba o casa cu fundatie de beton in zona A de clasificare, si sa aiba structura imobilului din chirpici. Am nenumarate dosare cu taxe judiciare de timbru supraevaluate din cauza ca se aplica expertizele notarilor publici”, opineaza prodecanul Baroului Maramures.

Neachitarea taxei judiciare de timbru in termenul legal atrage, dupa sine, anularea cererii de chemare in judecata inainte ca procesul sa inceapa, conform Noului Cod de procedura civila. Dupa vechiul Cod de procedura civila, discutiile pe marginea valorii taxei de timbru judiciar aveau loc in sala de judecata – la termenele de judecata – si era un principiu nemijlocit, conform precizarilor facute de avocatul Radu Stef.

Aceasta stare de fapt, sustine prodecanul Baroului Maramures, lasa loc de abuzuri din partea judecatorilor in aplicarea art. 200 din NCPC. „Taxele judiciare de timbru constituie un impediment in accesul la justitie caci sunt prohibitive in unele situatii. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a facut presiuni pentru clarificarea situatiei cu privire la aplicarea valorilor din expertizele notarilor publici, insa rezultatele se lasa asteptate”, conchide avocatul Radu Stef, prodecanul Baroului Maramures. Cristian Donca, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie