O noua conditie ar putea fi introdusa la obtinerea permisului auto: Atingerea unui nivel minim de educatie

 

Persoanelor care vor dori sa obtina permisul de conducere le-ar putea fi impusa o noua restrictie: atingerea unui nivel minim de educatie, dupa cum se arata într-o propunere legislativa înregistrata la Senat.

permisÎn propunere  este specificat ca persoanele care n-au absolvit cel putin opt clase (învatamânt primar + învatamânt secundar inferior sau gimnazial) nu vor avea dreptul sa se prezinte la examenul pentru obtinerea permisului.

Potrivit expunerii de motive, masura este necesara deoarece tara noastra se numara printre tarile europene cu o rata mare a deceselor în accidentele rutiere. Totodata, “în ultima perioada, în România, multi participanti la trafic analfabeti au obtinut permise de conducere, având ca urmare instalarea coruptiei în sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere si, în final, producerea unor accidente grave din cauza necunoasterii legislatiei“.

În prezent, Codul rutier prevede ca persoanele care conduc autovehicule trebuie sa aiba cunostintele si îndemânarea necesare conducerii si sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic. Singura restrictie expresa se refera la persoanele condamnate pentru infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru infractiuni care au dus la uciderea/vatamarea corporala a unei persoane (din cauza nerespectarii regulilor de circulatie).

Propunerea legislativa se afla în procedura de urgenta pentru dezbatere, iar Senatul este prima Camera sesizata. Alexandru Boiciuc, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie