Operatorii portuari intrerup luni lucrul

 

Operatorii portuari au anuntat ca întrerup luni lucrul, nemultumiti de strategia guvernului de a ceda gratuit o parte din actiunile Ministerului Transporturilor.

port constantaMiscari de protest au mai fost în Portul Constanta, însa de data aceasta sindicalistii nu mai sunt în opozitie cu patronii, ci se afla de aceeasi parte a baricadei si lupta împotriva lui Radu Mazare, a lui Dan Sova si Victor Ponta. Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare din România a anuntat, prin presedintele Mircea Burlacu, initierea de actiuni de protest împotriva intentiei Ministerului Transporturilor de a ceda 13% din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime catre Consiliul Local Constanta si de a privatiza alte 14% din actiuni. “De luni (azi – n.r.), timp de trei zile, protestele vor dura doua ore, între 7.00 si 9.00 dimineata. Se vor desfasura pasnic si la acestea vor fi prezente cel putin 100 de persoane”, sustine Burlacu.

Se poate ajunge la blocarea portului

Ieri, Organizatia Patronala “Operatorul Portuar” si-a exprimat solidaritatea cu FNSP. Mai mult, „membrii patronatului vor suspenda, conform legislatiei în vigoare, activitatea, pentru a se alatura propriu-zis protestelor, pâna la rezolvarea imediata a solicitarilor. Lipsa de raspuns a Guvernului României poate duce în aceasta situatie pâna la blocarea efectiva a Portului Constanta”, a precizat conducerea organizatiei. Vineri, acestia au organizat si o conferinta de presa în care au criticat intentia primarului Radu Mazare de a obtine mai multe dividende de la CNAPMC pentru a plati facturile la întretinere în Constanta. “Suntem îndreptatiti sa credem ca vehementa nejustificata a primarului Mazare de a dobândi controlul asupra Portului Constanta se poate explica prin faptul ca acesta are un interes direct si personal pe care noi nu-l cunoastem”, a declarat Gabriel Comanescu, cel mai bogat dintre operatorii portuari.

Replica

În replica, edilul Constantei a organizat sâmbata o întâlnire cu unul dintre sindicatele CNAPMC, reprezentând 460 de persoane, si cu conducerea institutiei. “Interesul meu si al Consiliului Local este sa creasca traficul, investitiile si locurile de munca. Interesul nostru este ca tarifele sa fie actualizate si sa nu se mai decida prin hotarâri guvernamentale nivelul chiriilor, ci ele sa fie la nivelul pietei, ca sa fie un mediu concurential pentru toti, asta ar însemna ca si încasarile la Administratia Portului sa fie crescute si salariile lor sa aiba de unde sa fie platite”, a afirmat Radu Mazare.

Operatorii au replicat spunând ca ei nu au fost niciodata chemati la discutii si ca întâlnirea de sâmbata a fost un simulacru, în conducerea CNAPMC fiind numiti oameni apropiati PSD. Organizatia ”Operatorul Portuar” reuneste 33 de companii, care reprezinta peste 6.000 de salariati, adica 60% din totalul angajatilor din port, si a virat la bugetul local, în 2011-2013, doua milioane de euro. Cristian Hagi, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie