Oficialii, ingrijorati de cresterea debitului Dunarii. Autostrada Soarelui ar putea fi inundata partial

 

Dupa ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofa din ultimul secol, cresterea debitului Dunarii ar putea produce pagube si în România, inclusiv inundarea unei portiuni din Autostrada Soarelui, avertizeaza oficialii.

dunareaHidrologii au avertizat ca Dunarea va înregistra si în România debite crescute pe sectorul din aval de Portile de Fier – Zimnicea, respectiv, judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, ce ar putea duce la depasirea cotelor de aparare, avertizarea de cod portocaliu fiind valabila pâna pe 26 mai, la ora 18.00.

Asta dupa ce oficialii au anuntat de altfel ieri, în cadrul comandamentului întrunit la Guvern, ca aceasta crestere ar putea cauza ruperea digului de aparare a baltii Ialomita, ceea ce ar duce la inundarea unui segment din Autostrada Soarelui. Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, acest dig a fost deja erodat de apa cu 14 metri, în crestere cu sase metri fata de ultima masuratoare de joi, când oficialul a vorbit prima data de acest risc.

„Daca Dunarea va creste – se asteapta o viitura puternica – si daca acest dig se rupe, exista riscul serios sa fie inundate Autostrada Soarelui, pe segmentul Fetesti-Cernavoda, conductele de transport ale societatii Conpet, doua linii de înalta tensiune care merg la centrala nucleara Cernavoda, precum si calea ferata Bucuresti-Constanta“, anunta Dragnea la sfârsitul saptamânii trecute. Ieri, însa, vicepremierul a revenit si a precizat ca au fost trimise utilaje care au pus bolovani mari de piatra pentru a acoperi zona afectata de debitul crescut al fluviului si, oricum, debitele atinse vor fi mai mici decât cele prognozate initial.

Debitul maxim, atins joi

„Astazi (ieri – n.r), avem prog-nozate debite maxime care sunt în jurul la 13.500 de metri cubi pe secunda, debit la care se estimeaza ca se va ajunge în data de 22 mai, si nu mai avem varianta de a se depasi digul, în schimb avem aceasta viitura care va stationa pe teritoriul românesc între patru si cinci saptamâni. Nu mai avem riscul sa depaseasca digul, în schimb avem niste riscuri generate de rezistenta digului. Digurile de-a lungul Dunarii sunt de doua zile sub observatie pe toata lungimea din România, pentru a se afla daca apar eroziuni“, a precizat vicepremierul. Reprezentantii Hidroelectrica au atras atentia ca digurile de aparare aflate în aval de Portile de Fier II au fost puternic solicitate de viitura din 2006, când Dunarea a înregistrat debitul maxim istoric: 15.800 metri cubi pe secunda. Initial, informatiile primite de autoritatile române din partea statelor vecine anuntau un scenariu destul de sumbru pentru tara noastra. „La un moment dat se prognozau 17.200 de metri pe secunda a debitului Dunarii, ceea ce ar fi însemnat ca ar fi depasit digurile si trebuia sa evacuam zeci de localitati”, a mai spus Liviu Dragnea, dupa comandamentul de urgenta de la Guvern.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie