Statul ar putea transforma datoriile bugetare ale companiilor controlate in actiuni

 

Statul va putea sa îsi majoreze participatia la companiile pe care le controleaza prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora în actiuni, conversie care va putea fi introdusa, în cazul firmelor în insolventa, si în planul de reorganizare, operatiune interzisa în prezent de Legea insolventei.

bursa urcare actiuniProcedura rezulta din prevederile unei ordonante de urgenta adoptate, marti, de Guvern, cu argumentul intentiei de redresare a activitatii operatorilor economici cu capital integral de stat.

Actul normativ, obtinut de MEDIAFAX, stabileste ca la operatorii economici la care statul este actionar unic sau majoritar se poate aproba, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în actiuni a obligatiilor fiscale, prin hotarâre a Guvernului.

Obligatiile fiscale la care se face trimitere în document sunt definite ca fiind cele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, reprezentând impozite, taxe, contributii sociale obligatorii si alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv amenzile de orice fel care sunt venit la bugetul de stat, precum si accesoriile datorate si neachitate, cu excepatia obligatiilor fiscale cu retinere la sursa.

Tot prin hotarâre a Guvernului va fi aprobata si procedura de stingere a obligatiilor fiscale prin conversie în actiuni.

Actionarii minoritari vor putea participa la majorarea capitalului social, pentru mentinerea cotei de participare la capitalul social detinut anterior conversiei.

„Institutia publica care exercita calitatea de actionar în numele statului la data efectuarii conversiei exercita drepturile si obligatiile statului român în calitate de actionar pentru actiunile emise de operatorii economici si înregistreaza în evidentele contabile aceste actiuni”, se arata în document.

Ordonanta mai stabileste ca, la operatorii economici la care statul este actionar unic sau majoritar pentru care a fost deschisa procedura insolventei, conversia creantelor bugetare în actiuni poate fi prevazuta prin planul de reorganizare, cu acordul expres, în scris, al creditorului care urmeaza sa primeasca titlurile de valoare.

Legea insolventei nu permite în prezent ca planul de reorganizare sa prevada conversia creantelor bugetare în titluri de valoare, dar Guvernul argumenteaza, în documentul obtinut de MEDIAFAX, ca varianta conversiei reprezinta o solutie care „integreaza” creditorii în societate pentru gestionarea acesteia, astfel încât reorganizarea sa conduca la o crestere a valorii societatii.

„Varianta conversiei reprezinta o solutie care determina, în esenta, cresterea valorii societatii”, este argumentul Executivului, amintindu-se ca planul de reorganizare este rezultatul unor negocieri si al unor acorduri cu principalii creditori.

Guvernul mai arata ca operatiunea conversiei în titluri de valoare a creantelor bugetare „nu trebuie privita” ca o majorare a participatiilor statului la companiile aflate în insolventa, deoarece aceasta operatiune „poate fi reversibila” si duce la cresterea capitalurilor proprii ale respectivelor societati. Ovidiu Barbulescu, Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie