Statutul judecatorilor si procurorilor. Exceptie de neconstitutionalitate admisa

 

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 351 din data de 13 mai 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 176/2014 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 50 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

curtea constitutionalaExceptia a fost ridicata într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal, cu ocazia solutionarii unei contestatii formulate împotriva Hotarârii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a respins propunerea de delegare a autorului exceptiei în functia de presedinte al Sectiei pentru cauze penale din cadrul Judecatoriei Constanta.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 50 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu urmatorul continut: “La calcularea vechimii prevazute la alin. (1) se ia în considerare si perioada în care judecatorul sau procurorul a fost avocat”.

În opinia autorului exceptiei, prevederile criticate contravin dispozitiilor constitutionale cuprinse în art. 16 alin. (1) referitor la egalitatea în drepturi, în sensul ca face posibila promovarea în functii de conducere, în conditii mai facile, a magistratilor fosti avocati, fata de magistratii care au avut alte profesii dintre cele prevazute de dispozitiile art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 înainte de a accede în magistratura.

Curtea constata ca motivele retinute de instanta de contencios constitutional în Decizia nr. 785 din 12 mai 2009, prin care s-a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se aplica mutatis mutandis si în cauza de fata.

Astfel, Curtea remarca ca dispozitiile art. 44 din Legea nr. 303/2004 reglementeaza conditiile de participare la concursul de promovare la instantele sau parchetele imediat superioare, stabilind vechimea necesara în functia de judecator sau procuror pe care candidatul trebuie sa o aiba pentru a putea participa la concurs.

Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie