Mediatorul care profeseaza face informarea cu privire la avantajele medierii de cel putin de sapte ori intr-un caz

 

In urma cu cateva zile, mai precis in data de 7 mai 2014, am aflat decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la neconstitutionalitatea informarii obligatorii gratuite cu privire la avantajele procedurii de mediere inainte de introducerea unei actiuni in instanta de judecata dar si cu privire la sanctionarea celor care nu parcurgeau etapa de informare obligatorie gratuita privind medierea.

Delia-Creteanu-MediatorFata de tot ceea ce s-a discutat pana acum, imi staruie in minte doua aspecte.

Primul aspect: Fara a cunoaste motivatia Curtii Constitutionale, accept aceasta decizie bazandu-ma logic numai pe prevederile Capitolului V – Drepturi si libertati fundamentale, art. 42 – Munca fortata din Constitutia Romaniei, care stipuleaza in mod foarte clar faptul ca munca fortata este interzisa. Cu alte cuvinte, eu, mediatorul, am fost scutit prin aceasta decizie de a mai presta munca intelectuala in mod gratuit, pentru ca este … neconstitutional.

Al doilea aspect: Inca din anul 2011 de cand m-am autorizat ca mediator am inteles ca se fac statistici in domeniul medierii iar anul acesta am vazut si micul procent de Acorduri de Mediere investite de instantele de judecata din toata tara.

Insa, din februarie 2013 sau, mai corect spus, din august 2013 de cand au pus umarul la procedura informarii obligatorii gratuite privind medierea toate profesiile juridice, nu am citit nici o statistica privind numarul de cazuri respinse de instantele de judecata pentru ca nu aveau informarea obligatorie gratuita la dosar, si nici privind numarul de justitiabili nemultumiti ca prin obligatia de a parcurge procedura de informare gratuita cu privire la avantajele medierii le-ar fi fost incalcate drepturile fundamentale prin ingradirea liberului acces la justitie.

In concluzie, fara a mai astepta motivarea Curtii Constitutionale, consider in mod practic, ca orice mediator care profeseaza medierea in acest moment stie sa faca informarea intr-un caz mediabil, cel putin de sapte ori intr-un caz.

Si va exemplific cum se aduna cele 7 informari. Prima – la primul telefon primit de la partea interesata, a doua – la prezentarea primei parti, a treia – in invitatia transmisa celei de a doua parti, a patra – la intalnirea cu cea de a doua parte, a cincea – cu ambele parti inainte de semnarea Contractului de Mediere, a sasea – in timpul procedurii de mediere – se puncteaza din nou si din nou aspecte care poate nu au fost retinute de catre parti, a saptea – la semnarea Acordului de Mediere.

Suntem o profesie care isi respecta clientii si ii ajuta sa fie receptivi si deschisi in exprimarea optiunilor lor.

Mediator, Delia Creteanu, tabloumediatori.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie