Ministrul Bugetului: Criza s-a terminat. Romania va avea in acest an o crestere economica mult mai mare decat s-a estimat

 

România va avea în acest an o crestere economica mult mai mare decât ceea ce s-a estimat la construirea bugetului pentru 2014, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

liviu voineaVoinea: Preturile nu vor creste dupa adoptarea monedei euro, însa va fi eliminat riscul valutar (update 12 mai, 11:10)
Preturile nu vor creste odata cu trecerea României la moneda unica europeana, în schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.

„Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat în tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu înseamna egalizarea costurilor”, a sustinut Voinea.

Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea României la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la Consiliul Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, evenimente care s-au desfasurat saptamâna trecuta la Bruxelles.

‘În 2014, cresterea economica va fi mult peste asteptarile pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru ca economia îsi revine si consolideaza aceasta revenire, oamenii trebuie sa aiba încredere sa consume, firmele sa investeasca, iar bancile sa dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populatie-firme-banci. Statul nu va mai face greselile de politica economica de pâna în 2008 si nici ajustarile brutale din 2009 si 2010. Statul este primul care are încredere, investitiile publice vor creste cu un miliard de euro, în conditiile în care deficitul bugetar va scadea’, a mai spus oficialul ministerial.

El a mentionat câteva masuri de ajutor pe care Guvernul le-a initiat pentru firmele mici si mijlocii.

‘IMM-urile au doua surse de finantare: sursele proprii – aici am luat decizia ca profitul reinvestit sa nu mai fie impozitat – si sursele atrase. Statul se împrumuta mai ieftin, lasând mai multi bani în piata pentru firme, iar dobânzile au scazut’, a adaugat Voinea.

La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.

În urma cu o saptamâna, Comisia Europeana (CE) a îmbunatatit previziunile privind cresterea economica a României în 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 si 2,6% în 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, în februarie. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie