Avocatul Gheorghe Piperea: Exista banci pe piata noastra care-si santajeaza clientii

 

Exista banci pe piata noastra care-si santajeaza clientii impunându-le sa nu colaboreze cu anumiti avocati, potrivit profesorului universitar Gheorghe Piperea, doctor în drept.

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Domnia sa ne-a declarat: „Sunt banci în piata care spun clientului urmatorul lucru: < Daca vrei sa nu ai un cosmar timp de 20 de ani (n.r. durata creditului pentru care cele doua parti au o relatie contractuala) cu mine ca banca, si eu sunt puternica, atunci nu vii cu X avocat sa te asiste, nu lucrezi cu el >”.

Gheorghe Piperea a spus, în cadrul celei de-a zecea editii a Conferintei „Dreptul Afacerilor”, ca exista foarte multe contracte încheiate pe 25-30 de ani în care sunt introduse clauze atât de dure încât se vorbeste despre un tip special de santaj, incriminat de lege. Avocatul Piperea a facut referire, în special, la restructurarile din sistemul bancar, subliniind: „În realitatea acestor ani, libertatea economica a celui puternic esueaza în terorism contractual. Când exista o persoana care domina si una care se lasa dominata avem de-a face cu violenta economica. (…) Putem vorbi si despre un tip special de santaj, mai soft, cum ar fi acordarea posibilitatii clientului de a nu-si plati creditul timp de doi ani, însa, dupa aceea, toate clauzele abuzive vor fi cimentate, dobânda va fi majorata, penalitatile vor fi foarte mari, garantiile – crescute etc.”.

Contractele despre care vorbeste domnul Piperea sunt încheiate, în general, pe termen lung si prevad clauze penale excesive fata de potentialul prejudiciu pe care partea puternica l-ar putea avea în urma executarii contractului.

„Desi, teoretic, contractul înseamna libertate, reprezentând un acord de vointa libera între doua parti, în prezent, exista o multime de contracte în care intervine terorismul contractual, partea slaba depinzând de partea puternica.

Vointa fie nu exista, fie este alterata de motivatie sau de imperativul psihologic de a încheia contracte.

Exista contracte care nu sunt semnate chiar asa de liber, partea slaba semneaza pentru ca nu are alta solutie. De exemplu, pentru a primi utilitati si a trai la nivelul secolului XXI, trebuie sa semnezi un contract si nu se pune problema de negociere”.
Potrivit profesorului Piperea, pâna în anul 2011, exista posibilitatea sa fie redusa aceasta clauza penala, dar numai în cazurile în care era executata o parte din prestatie. Acum, potrivit noilor reglementari din domeniul penal, daca o clauza penala este excesiva, „ea poate fi redusa si punct”.

„Situatia în care o parte dintr-un contract este slaba si vulnerabila din punct de vedere economic, fiind supusa unei parti puternice dominante, iar conditiile economice juridice sunt disproportionat de mari pentru partea vulnerabila, este una penala, fiind incriminata de Codul Penal si pedepsindu-se destul de serios. Aici pot intra, de exemplu, societatea de leasing, banca, ce pot impune conditii absolut ruinatoare unui consumator care nu are de ales în momentul în care semneaza un contract. Problema poate fi pusa în cazul restructurarii creditelor, spre exemplu, si chiar în cazul contractelor de munca”.

Pentru aceste situatii, corectiile sunt atât de natura civila – clauza respectiva putând fi eliminata din contract, care poate fi reechilibrat -, cât si de natura penala – pedeapsa fiind închisoarea -, dupa cum ne-a explicat domnul Piperea.

Justitia europeana recomanda judecatorilor sa intervina în contractele comerciale si sa le echilibreze, a mai mentionat avocatul Piperea, subliniind: „Sistemul pe care-l pune în practica CJUE (n.r. Curtea Europeana de Justitie), chiar prin decizia luata pe 30 aprilie în cazul Kaslei contra OTP Ungaria, este un sistem care înlocuieste echilibrul formal cu echilibrul real. Daca înainte nu se putea acest lucru, acum judecatorilor li se permite sa intervina în contracte si sa restabileasca echilibrul, putând chiar elimina din contract clauzele abuzive. Mai mult decât atât, judecatorului îi este permis sa înlature de la aplicare chiar si un act administrativ”.
Potrivit domniei sale, dezechilibrele din contractele comerciale sunt de natura juridica, economica sau tehnica, doar formal existând un echilibru în cadrul acestora. Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie