Consiliul Concurentei este cu ochii pe notarii publici, executorii judecatoresti si avocati

 

Notarii publici, executorii judecatoresti si avocatii sunt în atentia Consiliului Concurentei /CC/ pentru aspecte neconcurentiale legate de activitatea acestor profesii liberale, în cazul celor care practica profesia în mod independent, în regim de libera practica.

Problemele actuale în cazul notarilor publici vizeaza onorariile minime, numarul de birouri si restrictionarea publicitatii, în cazul executorilor judecatoresti – onorariile minime si maxime, numarul de executori si restrictionarea publicitatii, iar în cazul avocatilor – restrictionarea publicitatii, a declarat sâmbata, la un seminar la Sinaia, Nicoleta Crisan, inspector de concurenta în cadrul CC.

Ea a precizat ca, în cazul notarilor publici, s-au pus bazele unui program pilot care vizeaza eliminarea, pentru o perioada de timp, a interventiei asupra onorariilor pentru o parte din actele si procedurile notariale, urmând sa fie cuantificate efectele acestei masuri.

Autoritatile române s-au inspirat în acest program din practica autoritatii olandeze de concurenta, care a dereglementat complet piata serviciilor notarilor si a evaluat dupa 2-3 ani efectele. Pe anumite proceduri, precum contractele prenuptiale, onorariile au crescut, iar pe altele onorariile au scazut. Autoritatea olandeza de concurenta a revenit si a introdus limite maxime acolo unde au crescut onorariile.

Nicoleta Crisan a mentionat ca de la 1 ianuarie 2013, urmare a demersurilor CC, va intra în vigoare legea 77/2012, care creeaza posibilitatea stabilirii de catre ministrul Justitiei a unor acte si proceduri notariale pentru care onorariul se stabileste liber, între notarul public si solicitant.

În cazul profesiilor liberale, principalele aspecte neconcurentiale aflate în atentia CC se refera la accesul pe piata – atunci când este restrictionat excesiv si nu este motivat de necesitatea asigurarii unui nivel ridicat de calitate a serviciilor oferite – numerus clausus – limitarea numarului de profesionisti de pe piata (în cazul notarilor, executorilor judecatoresti), la nivelul tarifelor practicate – îndeosebi nivelul minim (notari, executori judecatoresti – prin lege; contabili autorizati; prin regulament intern), dar si cel maxim sau recomandat atunci când acesta este rezultatul unui schimb de informatii între concurenti, la restrictionarea publicitatii, îndeosebi în cazul profesiilor juridice, precum si la anumite drepturi exclusive acordate unor profesii (de exemplu o activitate încredintata notarilor, care ar putea fi efectuata si de alte profesii juridice, cum este interventia obligatorie a notarilor în materia tranzactiilor imobiliare).
Nicu Dunareanu, Puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie