Informarea privind avantajele medierii, neconstitutionala. Impactul asupra justitiabililor si efectele deciziei CCR

 

Parerile vizavi de decizia CCR legata de procedura de informare asupra medierii sunt, dupa cum era de asteptat, impartite. Pe de o parte avocatii cu experienta considera ca prevederile declarate neconstitutionale impiedicau de multe ori accesul la justitie, iar pe de alta, mediatorii se considera loviti in activitatea de zi cu zi. Aceasta in conditiile in care reglementarea medierii cu adevarat a fost asteptata ani de zile. Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii nu va mai fi obligatorie, iar cauzele nu vor mai putea fi respinse in cazul in care aceasta procedura nu se mai indeplineste si nici nu se face dovada in instanta in acest sens.

curtea constitutionalaSaptamana aceasta Curtea Constitutionala a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile articolul 2 alineatul 1 si alineatul 1 indice 2 din Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.

Concret, a fost eliminata prevederea potrivit careia persoanele fizice sau persoanele juridice erau obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, dar si cea care statua ca „instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop”.

Un mediator, un avocat, dar si un avocat-mediator au vorbit pentru Avocatura.com despre impactul asupra justitiabililor si efectele acestei decizii a CCR.

„Decizia ii va afecta puternic pe mediatori”

„Aceasta decizie cu siguranta ii va afecta puternic pe mediatori, iar activitatea va merge si mai anevoios. Aceasta in conditiile in care oamenii si asa sunt destul de reticienti cand vine vorba despre procedura medierii. In ceea ce ma priveste, de la inceput m-am axat pe procedura medierii in conflictele de munca, insa sunt si mediatori care merg la birou zi de zi si nu au prea multa activitate. Si bineinteles, al doilea efect va fi acela ca exista riscul ca oamenii sa nu mai beneficieze de mediere, care pana la urma este o solutionare a conflictului, de comun acord intre cele doua parti”, e de parere mediatorul vrancean Catalin Zamfiroiu.

„Curtea a spus ca este neconstitutional doar articolul care vizeaza obligativitatea informarii asupra medierii si prevederile potrivit carora, acolo unde nu sunt indeplinite aceste proceduri, cererile de chemare in judecata sunt respinse. Este corect, pentru ca, daca deja am venit la instanta, este clar ca nu vreau mediere. Mi se pare ca mi se incalca dreptul la justitie, prin faptul ca, daca nu am participat la informare, mi se respinge cererea. Decizia este definitiva si general obligatorie, ceea ce inseamna ca trebuie sa o aplice toti judecatorii.

Concluzia este ca mergi la mediere doar daca judecatorul spune acest lucru. Insa nu va fi obligatoriu si nu va mai exista nici o sanctiune. Pana acum, fara aceasta procedura, nu te puteai duce in instanta”, ne-a spus, pe de alta parte, avocata Ana Viorica Puscasu.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie