Neconstitutionalitatea obligativitatii participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii – Un nou moment ”zero” pentru mediere
Odata cu decizia Curtii Constitutionale a României (CCR) prin care se declara ca fiind neconstitutionale dispozitiile art. 2 din Legea Medierii (Legea 192/2006), dispozitii care statuau atât obligativitatea participarii la sedinta de informare cât si sanctiunea inadmisibilitatii actiunii pentru cei ce nu puteau sa faca dovada informarii în fata instantei, apare un nou moment de cotitura pentru mediere si pentru mediatori.
S-a scris mult pe tema infomarii obligatorii si s-a vorbit cu mult mai mult. Preocuparea a parut a fi, de multe ori, mult mai mare pentru informare decât pentru mediere.
Intrata în vigoare la 1 oct. 2012 (prin legea 115/2012), informarea obligatorie a devenit efectiva la 1 august 2013, odata cu intrarea în vigoare a sanctiunii inadmisibibilitatii actiunii.
Desi nu a supravietuit nici macar un an de zile, informarea obligatorie a adus si beneficii. De aproape doi ani se vorbeste despre mediere, si nu doar pe internet, fapt ce a facut cunoscuta existenta medierii.
Nu ma bucura faptul ca am ajuns aici dar nici nu cred ca pot fi foarte trista. Observând, în propria activitate, efectele impunerii unui anumit tip de interpretare, întâi prin Ghiduri si apoi printr-un Regulament al Consiliului de Mediere (CDM), fara o consultare reala a profesionistilor, desi din partea acestora au fost elaborate puncte de vedere, argumentate, anul acesta am luat decizia de a vorbi public, despre aceste efecte.
Am intuit ca se va ajunge în acest punct, speram, la vremea respectiva ca nu atât de repede, si am generat dezbateri, întâi de toate între noi, colegii, pe grupurile de Facebook si în întâlniri private. Am solicitat eu ori i-am sustinut pe colegii care, cu perseverenta, au cerut CDM dezbateri in cadrul corpului profesional. Mai apoi, am organizat dezbateri inter-profesionale, cu speranta ca, macar din mers, sa putem schimba lucrurile.
Eforturile tuturor au ramas fara efect, culminând cu recentul Regulament impus, din nou abuziv, de CDM.
Nu cred ca trebuie sa ne pierdem vremea cautând vinovati. Cred ca este momentul sa o luam de la capat, dar în alt mod decât cel de pâna acum.
Pentru ca, se pare, din interiorul profesiei n-am fi fost capabili sa producem schimbarea, cred ca este momentul sa folosim acest prilej pentru a da valoare principiilor medierii asa cum sunt ele statuate de lege (fara sa mai inventam altele), este momentul sa stabilim ce avem de facut pentru a câstiga încrederea celorlalte profesii.
Pâna nu vom vedea hotarârea CCR, nu cred ca trebuie sa ne hazardam în a lansa opinii sau a face acuzatii. Eu ramân optimista pentru ca intuiesc ca decizia CCR a fost mult influentata de interpretarile impuse de CDM. Daca se va dovedi ca asa este, va fi suficient timp si loc sa revenim asupra acestor reglementari.
Citeste mai departe pe mediere.infojust.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!