Seful DIICOT Alba, Ioan Muresan urmarit penal in dosarul lui Traian Berbeceanu se afla sub control judiciar

 

Seful DIICOT Alba, Ioan Muresan, urmarit penal în legatura cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, se afla, din 5 mai, sub control judiciar, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

DNA„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus punerea în miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar fata de inculpatul Muresan Ioan, cercetat pentru savârsirea infractiunilor concurente de: abuz în serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, represiune nedreapta si fals intelectual. Masura a fost dispusa pe toata durata urmaririi penale, începând de la data de 5 mai 2014, pâna la finalizarea urmaririi penale în cauza”, se arata într-un comunicat remis, miercuri seara, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit DNA, în ordonanta de dispunere a controlului judiciar se arata ca, la sfârsitul lunii aprilie 2014, dupa ce i-a fost adusa la cunostinta învinuirea, Ioan Muresan i-a prezentat unui martor audiat în aceeasi cauza penala o declaratie a unei alte persoane, pe care o obtinuse de la aparatorii sai. Cu aceeasi ocazie, Muresan i-a precizat ca acesta îsi schimbase declaratia si în cuprinsul ei facea diferite referiri la persoana martorului.

DNA a informat, marti, ca masura controlului judiciar a fost dispusa si în cazul lui Nicolaie Cean – fost procuror DIICOT, în prezent procuror al Parchetului Tribunalului Alba, urmarit penal în acelasi dosar.

În 19 martie, DNA a anuntat ca Nicolaie Cean, Ioan Muresan si Alin Muntean, ofiter de politie judiciara la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba, sunt urmariti penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la aceasta infractiune, în legatura cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost retinut fara probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat dupa ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Muresan de a-l numi sef de serviciu pe ofiterul Alin Muntean.

Potrivit DNA, în cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora Muresan, procuror sef al DIICOT Alba, si-a îndeplinit în mod necorespunzator atributiile de serviciu într-un dosar al institutiei, prin faptul ca a dispus, prin ordonanta din 21.10.2013, începerea urmaririi penale si retinerea pe o perioada de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, sef al BCCO Alba, pentru mai multe infractiuni, în absenta existentei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind savârsirea faptelor.

Muresan este acuzat si ca a folosit declaratii obtinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relatii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuintarea de promisiuni nelegale sau de amenintari fata de alte persoane cercetate în cauza, pentru a le determina sa dea declaratii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fara relevanta probatorie, aducând astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia, se mai arata în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infractiunile lui Muresan si Muntean, prin: punerea la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii împotriva persoanei cercetate; transmiterea catre persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii ca, daca vor accepta sa faca afirmatii în sensul inculparii lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, întrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrala a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie pâna în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelasi dosar au fost cercetati sotii Titus Biriescu si Ramona Biriescu, considerati liderii gruparii infractionale specializate în comert ilegal cu petrol, arestati de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul aratau ca sotii Titus Gabriel si Anisoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiesea ca cei doi soti au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare si alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia si Inspectoratul Scolar Hunedoara, unde lucreaza sotia comisarului. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie