Independenta energetica a Romaniei ar fi posibila in jurul anului 2020

 

România ar putea deveni independenta energetic în preajma anului 2020, datorita zacamintelor din Marea Neagra, iar dezvoltarea energiilor regenerabile ar trebui sa continue cu mai multa prudenta, se arata în primul set de principii care va sta la baza noii strategii energetice pentru perioada 2014-2035, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Platforma petroliferaÎn urma încheierii primei faze de consultare publica pe tema noii strategii energetice a României pentru perioada 2014-2035, Departamentul pentru Energie a elaborat un prim set de concluzii preliminare, care vor face obiectul unor analize complexe si aprofundate, elaborate în lunile urmatoare, se arata în comunicat.

De asemenea, Departamentul pentru Energie a finalizat constituirea echipei de proiect care va lucra la elaborarea strategiei energetice nationale si care va fi coordonata de catre secretarii de stat Karoly Borbely si Mihai Albulescu.

Intentia Departamentului pentru Energie, condus de ministrul delegat Razvan Nicolescu, este de a finaliza noua strategie energetica a României la începutul lunii octombrie a anului în curs.

Astfel, printre principiile care vor sta la baza noului document se arata ca este strategic pentru România sa pastreze un mix energetic echilibrat, ca o buna premisa pentru asigurarea securitatii energetice a tarii.

‘Exista perspective reale ca România sa-si îmbunatateasca independenta energetica sau chiar sa devina independenta energetic în preajma anului 2020, mai ales, datorita zacamintelor din Marea Neagra, si, chiar daca va continua, cel mai probabil, sa fie dependenta într-o oarecare masura de importurile de titei.

În perioada 2014-2024, România ar trebui sa încurajeze dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinând cont ca investitiile în eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si într-o maniera nesustenabila în ultimii ani. În urmatorii ani, instalarea de noi capacitati de productie a energiei electrice în eolian si fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în functionarea sistemului. De asemenea, consideram ca o prioritate în domeniul regenerabilelor ar putea sa vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folositi în sectorul transporturilor’, se spune în comunicat.

Acesta precizeaza ca dezvoltarea energiei nucleare este esentiala pentru realizarea obiectivelor europene vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar carbunele ar putea ramâne o sursa importanta pentru asigurarea securitatii energetice a României, chiar daca ponderea acestuia în mixul energetic se va diminua, fiind afectata de cresterea consumului de energie.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie