Nasterea, printre serviciile medicale primite intr-un stat UE care vor fi decontate de statul roman

 

Pentru tratamentul medical primit într-un stat din Uniunea Europeana (UE), asiguratii români pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor, conform unei Hotarâri de Guvern, recent intrata în vigoare. Totusi, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din România si nu va depasi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.

Sala de operatiiDirectiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE, trebuia transpusa in legislatia romaneasca inca din 25 octombrie 2013, dar acest lucru nu s-a intamplat, scrie avocatnet.ro. De-abia dupa aproape sase luni, Guvernul a dat unda verde actului normativ care aproba normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, a precizat recent Ministerul Sanatatii, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Acest act normativ a fost publicat Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318, din data de 30 aprilie 2014, cand a intrat in vigoare. Este vorba despre HG nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera.

Practic, in baza noilor reglementari, persoanele asigurate in sistemul de sanatate obligatoriu din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.

„Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, in documentul de presa citat.

Totusi, conform noilor dispozitii, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene.

Citeste articolul integral pe romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie