Creditele de consum revin pe plus

 

Dupa revenirea din retailul de mâncare, îmbracaminte si electroIT, a urmat plusul din auto, iar acum creste si creditarea.

credite de consumCreditarea de retail începe sa dea semne mai consistente de revenire, dovada ca populatia capata încredere sa treaca din nou pragul sucursalelor bancare pentru împrumuturi ipotecare si mai nou pentru credite de consum.

Dupa doi ani în care soldul a scazut de la luna la luna, creditele de consum revin pe plus în martie fata de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai buna luna din istoria creditului imobiliar în lei, înregistrând un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivaleaza cu vânzarea a circa 2.500 de credite.

Bancile aveau la sfârsitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare în lei de 4,5 miliarde de lei, dublu fata de nivelul din vara anului trecut si de trei ori peste nivelul înregistrat cu numai doi ani în urma.

Cresterea economica mai consistenta de anul trecut, la care se adauga ceea ce analistii asteapta pentru trimestrul întâi, un plus de peste 3-4%, începe sa se simta si în piata de consum, de la îmbracaminte, mâncare, auto, locuinte si pâna la credite bancare.

Criza care a venit peste noapte în anul 2008 a lovit în plin aceste piete, care îsi revin foarte greu chiar si dupa cinci ani.

„Avansul din martie al creditului în lei vine dupa doua luni cu dinamica pozitiva, dar fragila. Chiar si creditul de consum a crescut pentru prima data în ultimele 20 de luni“, comenteaza Florentina Cozmânca, senior economist al RBS.

Bancile aveau în portofolii credite de consum în lei de 23,1 miliarde de lei la finalul lunii martie, în crestere cu echivalentul a 100 milioane de lei fata de luna februarie. Creditul de consum scazuse constant începând din iulie 2012. În aceste conditii, fata de aceeasi perioada a anului trecut se înregistreaza înca un minus de 700 milioane de lei.

La nivel agregat, creditul în lei pentru populatie si companii a facut un salt lunar de peste 2% în martie si a ajuns la 81 miliarde de lei. Este pentru prima data din 2010 încoace când creditul privat în lei revine peste pragul de 40% din totalul finantarilor acordate de banci.

Determinante pentru accelerarea creditarii în lei în ultimele luni au fost trecerea programului Prima casa exclusiv la varianta în lei din vara anului trecut, precum si ciclul de relaxare monetara derulat de BNR din iulie 2013 pâna în martie anul acesta. Dobânzile la lei s-au apropiat în prezent de cele la euro, astfel ca debitorii nu mai au niciun motiv sa-si asume riscul valutar aferent unui împrumut în euro. Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie