Rata de sanctiuni in urma recomandarilor OLAF, mai mica in Romania fata de media UE

 

Rata de sanctiuni în urma unor recomandari formulate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) este, în România, de 46% în perioada 2006 – 2013, media UE pentru aceeasi perioada fiind de 54%, informeaza Comisia Europeana.

OLAF Oficiul European de Lupta AntifraudaPotrivit raportului anual al OLAF, în perioada 2006 – 2013, România a primit 70 de recomandari pentru adoptarea de masuri din partea acestui serviciu. Dintre acestea, în 17 cazuri nu s-a luat înca nici o decizie, 31 sunt în curs de investigare, 12 au fost respinse si 10 au rezultat în sanctiuni. În cazurile în care s-a ajuns deja la o decizie, rata celor ce rezulta în sanctiuni în relatie cu recomandarile primite de la OLAF este de 46%., se precizeaza într-un comunicat remis MEDIAFAX, marti, de Comisia Europeana (CE).

La o medie europeana de 54% pentru aceeasi perioada, doar cinci state membre UE din 27 (Croatia nu este inclusa în statistica respectiva) înregistreaza o rata de sanctionare de 100%, si anume Cipru, Ungaria, Malta, Slovenia si Suedia.

Raportul arata ca, în 2013, OLAF a primit cel mai mare numar de informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatii de la crearea sa, respectiv 1.294 de astfel de informatii (cu 35% mai multe decât în 2009). De asemenea, OLAF a deschis un numar mare de investigatii (253), cu 58% mai multe decât în 2009, si au fost finalizate 293 din cele pe rol. Pe ansamblu, durata medie a unei investigatii a scazut la 21,8 luni.

În raport se mai precizeaza ca OLAF a emis, anul trecut, 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative si disciplinare de catre autoritatile competente, adica cu 81% mai multe decât în 2009. OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane de euro.

Tot în 2013, OLAF a sprijinit CE în procesul de elaborare a legislatiei si a politicilor antifrauda. Oficiul a avut o contributie substantiala la propunerea legislativa a Comisiei din luna iulie privind instituirea unui Parchet European (EPPO). Prin aceasta initiativa, arata CE, se va asigura ca în întreaga Europa, cazurile de frauda care aduc atingere bugetului UE sunt urmarite penal cu consecventa si ca persoanele care comit fraude sunt aduse în fata justitiei.

Întrucât comertul ilicit cu produse din tutun priveaza bugetele UE si ale statelor membre de resurse considerabile în fiecare an, OLAF a continuat sa acorde prioritate luptei împotriva acestui fenomen daunator, pe tot parcursul anului, mai precizeaza CE.

Misiunea OLAF se axeaza pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin investigarea cazurilor de frauda, de coruptie si a oricaror alte activitati ilegale; detectarea si investigarea faptelor grave legate de îndeplinirea îndatoririlor profesionale de catre membrii si personalul institutiilor si organismelor UE, care ar putea declansa proceduri disciplinare sau penale si sprijinirea institutiilor UE, în special a Comisiei Europene, în ceea ce priveste elaborarea si punerea în aplicare a legislatiei si a politicilor antifrauda. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie