Spaga pentru Autostrada Zapezii pusa in caietul de sarcini
Un autoturism nou cu o valoare între 25.000 euro si 30.000 de euro si o suma între 30.000 euro si 40.000 euro pentru „sesiuni de instruire oficiala în tara/strainatate” a unor angajati ai Companiei Nationale pentru Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) sunt câteva dintre cerintele pe care va trebui sa le îndeplineasca firma de consultanta care va câstiga licitatia pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrazii Comarnic-Brasov (58 km).
Conditiile mentionate au fost introduse de CNADNR la începutul lunii septembrie în caietul de sarcini, modificând astfel documentatia de licitatie lansata în luna mai a.c.
Autostrada Comarnic-Brasov – „Autostrada Zapezii” – ar fi fost primul mare proiect construit prin (PPP). Prima tentativa de constructie a tronsonului Comarnic-Brasov dateaza din 2004, de pe vremea Guvernului Adrian Nastase, o alta încercare fiind facuta în 2010, ambele esuate. În luna mai a.c. CNADNR a anuntat lansarea unei licitatii pentru reactualizarea studiului de fezabilitate aferent autostrazii, dar licitatia a fost amânata de mai multe ori, în urma contestatiilor depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de trei case de avocatura.
Avocatii au contestat atât conditia introdusa în caietul de sarcini în septembrie – autoturismul nou si bugetul pentru sesiuni de instruire – precum si alte criterii „nelegale” de atribuire impuse de CNADNR, cum ar fi cel care se refera la experienta pe care ar trebui sa o aiba în domeniul parteneriatului public-privat (PPP) câstigatorul licitatiei. Avocatii au motivat ca în România nu a fost realizat nici un proiect de PPP pentru autostrazi, asadar criteriile de experienta în PPP cerute de CNADNR sunt considerate nerealizabile de catre casele de avocatura.
Loredana Voiculescu, Gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!