A fost republicata Legea privind organizarea si functionarea politiei judiciare

 

In Monitorul Oficial nr. 305 din 24 aprilie 2014 a fost republicata Legea nr. 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare.

monitorul oficial al romanieiIn cadrul actului normativ se arata:

Politia judiciara este organizata si functioneaza in cadrul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Politia judiciara este constituita din ofiteri si agenti de politie, specializati in efectuarea activitatilor de constatare a infractiunilor, de strangere a datelor in vederea inceperii urmaririi penale si de cercetare penala.

Ofiterii si agentii specializati au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare.

Ca organe de cercetare ale politiei judiciare functioneaza lucratori specializati din Ministerul Afacerilor Interne anume desemnati de ministrul afacerilor interne, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si isi desfasoara activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau sunt desemnati si functioneaza in alt mod, potrivit unor legi speciale.

Parchetele de pe langa instantele judecatoresti conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare.

Politia judiciara a Directiei Nationale Anticoruptie se organizeaza si functioneaza potrivit legii speciale a Directiei Nationale Anticoruptie.

Politistii care nu fac parte din politia judiciara au dreptul si obligatia de a efectua orice act de constatare a savarsirii infractiunilor, conform legii.

Politistii prevazutianterior au obligatia de a incunostinta de indata procurorul sau organele de cercetare ale politiei judiciare cu privire la constatarea savarsirii infractiunilor si de a le inainta, totodata, actele de constatare.

Organele de cercetare ale politiei judiciare sunt organizate si functioneaza in structura aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, in structura Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane si a unitatilor teritoriale ale acestora.

In desfasurarea celorlalte activitati profesionale decat cele conduse si controlate, potrivit legii, de catre procuror, politistii din cadrul politiei judiciare se subordoneaza ofiterilor ierarhici numiti potrivit normelor de competenta aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Numirea, promovarea si eliberarea politistilor in/din functiile structurilor politiei judiciare se fac potrivit normelor de competenta aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre lucratorii politiei judiciare a obligatiilor ce le revin in activitatea desfasurata in calitatea de organ de cercetare penala al politiei judiciare, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie poate retrage avizul. Retragerea avizului conduce la incetarea calitatii de lucrator in cadrul politiei judiciare.

La evaluarea profesionala a politistilor din cadrul politiei judiciare care se realizeaza de catre seful nemijlocit se va tine cont si de referatul conducatorului parchetului sub coordonarea, controlul si conducerea caruia isi desfasoara activitatea acestia.

Regulamentul privind intocmirea si comunicarea referatului se aproba prin ordin comun al ministrului afacerilor interne si al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie