Rezervele de gaze ale Romaniei s-ar putea termina in zece ani

 

Ponderea importurilor de gaze a scazut pentru prima oara sub 10% anul acesta, reducând dependenta de gazele importate din Rusia la minime istorice, însa în ritmul actual de exploatare rezervele României s-ar putea termina în zece ani.

sonda petrol1Pentru aprilie, ANRE a luat în calcul un procent de import de 6,5% pentru consu­matorii noncasnici si de 2% pentru populatie. Mai mult, mi­nistrul energiei Razvan Nico­lescu spunea recent ca pro­ductia de gaze locala, rea­li­zata de Petrom si Rom­gaz, de­pa­seste în acest mo­ment ce­re­rea, asa ca în cazul unei po­si­bile sistari a expor­tu­rilor de gaze rusesti pe fondul con­flic­tului ruso-ucrainean, piata lo­ca­la nu va fi afectata.

Pro­duc­tia realizata de Pe­trom si Rom­gaz a fost aproximativ con­stan­ta în ultimii ani, de circa 10 miliarde de metri cubi, dar în acest ritm România, cu ac­tualele rezerve si în absenta unor descoperiri majore, risca sa ramâna fara gaze în circa 10 ani.

România a avut nevoie anul trecut de 1,9 mi­liarde de metri cubi de gaze din import pentru care a platit o factura de 756 de milioane de dolari, luând în considerare un pret mediu de 398 de dolari pe mia de metri cubi, calculat de ZF pe baza datelor publicate de ANRE. Factura de 756 mil. dolari este aproape la jumatate fata de cea din 2012 si de trei ori mai mica fata de cea din 2008.

Potrivit informatiilor livrate de Gazprom Export, bratul de comert cu gaze, petrol si produse petroliere al rusilor de la Gazprom, anul trecut în România au intrat 1,19 mi­liar­de de metri cubi de gaze rusesti, fata de cele 2,17 miliarde de metri cubi care au fost cumparate în 2012.

Livrarile de gaze din Federatia Rusa sunt executate sub contrac­tele pe termen lung semnate cu com­paniile WIEE si Conef Energy, valabile pâna în 2030. WIEE este controlata de Gazprom, în timp ce Conef Energy este o companie în spatele careia se afla mogulul rus Vitali Matsitski, care controleaza numeroase afaceri cu alu­miniu, inclusiv Alro Slatina. Practic, acesti doi in­ter­me­diari au colectat anul trecut 474 mil. dolari de la companiile românesti.

Dincolo de importurile realizate prin cei doi intermediari ai Gazprom, România mai importa gaze si prin conducta Arad-Szeged. Roxana Petrescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie