A inceput campania electorala pentru alegerile europarlamentare. Ce au voie sa faca candidatii si ce le este interzis in timpul campaniei?

 

Vineri, la ora 24.00, a început oficial campania pentru alegerile europarlamentare. Pe parcursul celor 30 de zile, 14 partide, o alianta electorala si 8 candidati independeti se vor lupata pentru cele 32 de locuri rezervate României în Parlamentul European. Ce au voie sa faca candidatii si ce le este interzis în timpul campaniei celor care se lupta pentru fotoliul, dar mai ales pentru salariul european?

alegeri europarlamentareCampania electorala a început vineri, la ora 00.00, si se va încheia cu o zi înainte de data alegerilor, respectiv sâmbata 24 mai, la ora 7.00. România va trimite 32 de eurodeputati al Bruxelles, cu unul mai putin decât în legislature trecuta, ca urmare a aderarii Croatiei la UE. Noul Parlament European va avea 751 de deputati, care vor avea un mandat de 5 ani. Pentru cele 32 de locuri lupta este strânsa.

Cincisprezece partide si opt candidati independenti intra în cursa pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. În ordinea de pe buletinul de vot, în batalia electorala intra candidatii PDL, PMP, UDMR, aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, PNL, PRM, Aliantei Nationale a Agricultorilor, Partidului Dreptatii Sociale, Partidului Noua Republica, Partidului Verde, Forta Civica, Partidului Ecologist Român, PNTCD si PPDD. Pe lânga cele 15 formatiuni politice înscrise în competitia europeana, opt candidati independenti au reusit sa treaca testul Biroului Electoral Central (BEC) si se vor regasi pe buletinele de vot din 25 mai.

Pe lânga arhicunoscutul Mircea Diaconu, care a câstigat lupta cu ANI pentru a candida la alegerile europene, în competitie sunt si Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Costea Peter, gimnasta Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Valentin Daeanu si Danut Liga.

Ce le impune legea

Conform legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, în campania electorala candidatii au dreptul sa îsi exprime opiniile în mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-mediei.

În unitatile militare, în unitatile de învatamânt, în timpul programului de învatamânt, în sediile reprezentantelor diplomatice, precum si în penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.În timpul campaniei electorale primarii sunt obligati sa asigure candidatilor, în mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se întâlni cu alegatorii.

Totodata, este interzisa si introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni decât cele electorale. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru competitorii electorali, fara a îngradi campania contracandidatilor, contravenientii urmând sa fie sanctionati cu amenda de la 1.000 lei la 2.500.

Cei peste 18 milioane de români cu drept de vot din tara si din strainatate sunt asteptati la vot în cele 18.532 de sectii amenajate pe teritoriul României si în cele 190 de sectii amenajate în afara teritoriului national. Madalina Mihalache Sebastian Zachmann, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie