Legea de organizare si exercitare a profesiei de avocat. Apararea valorilor
1. Precizari prealabile
Legea nr. 51/1995[1] reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei de avocat în mod unitar[2].
Legea nr. 51/1995 garanteaza respectarea principiului libertatii si independentei exercitarii profesiei de avocat, fata de orice restrictii, presiuni, constrângeri sau intimidari.
Profesia are obligatia si dreptul sa apere valorile pe care relementarile legale privind profesia le promoveaza.
Potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 51/1995:
‘‘(1) Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, în conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei.‘‘
Avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor.
Art. 24 din Constitutie garanteaza dreptul cetatenilor români la aparare. În tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (2) -(3) din Lege:
(2) Profesia de avocat se exercita numai de avocatii înscrisi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din România, denumita în continuare U.N.B.R..
(3) Constituirea si functionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire si de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatata si din oficiu’’.
Potrivit art. 60 din Legea nr. 51/1995:
”(1) Uniunea Nationala a Barourilor din România – U.N.B.R. este formata din toate barourile din România si are sediul în capitala tarii, municipiul Bucuresti.
(2) U.N.B.R. este persoana juridica de interes public, are patrimoniu si buget proprii”.
U.N.B.R. este formata din toate barourile din România. Barourile sunt membrii Uniunii Nationale a Barourilor din România.
Barourile din România nu au calitatea de membri asociativi ai U.N.B.R., în sensul general al termenului, în acceptiunea OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Barourile nu platesc o taxa anuala cu titlu de cotizatie, nici nu adera la un Statut impus de U.N.B.R..
Barourile, membre ale U.N.B.R., nu se afla în relatie de concurenta pe piata.
Legea nr. 51/1995 nu distinge între ‘‘latura comerciala’’ si ‘‘latura profesionala’’ a activitatii celor 42 de barouri care intra în alcatuirea sa.
Atributiile barourilor sunt stabilite prin prevederile art. 49-59 din Legea nr. 51/1995 si prin Statutul profesiei de avocat, astfel cum acesta a fost modificat si completat (M. Of. nr. 898/19 decembrie 2011 si M.Of. nr. 33/16 ianuarie 2014).
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!