Procurorii Parchetului General au schimbat incadrarea juridica a faptelor lui Alexandru Visinescu din genocid in infractiuni contra umanitatii

 

Procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus schimbarea încadrarii juridice din infractiunea de genocid, din vechiul Cod penal, în infractiuni contra umanitatii, conform noului Cod penal, în cazul lui Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat.

alexandru visinescuAlexandru Visinescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunostinta de schimbarea infractiunii pentru care este cercetat penal.

La iesire din sediul Parchetului, Visinescu nu a dorit sa declare nimic jurnalistilor, însa avocatul acestuia a precizat ca fostul comandant de penitenciar si-a mentinut declaratia data în fata procurorilor, în sensul ca nu a savârsit niciun abuz cu privire la regimul de viata al detinutilor.

De asemenea, procurorii au audiat miercuri, în calitate de martor, un fost angajat al Administratiei Penitenciarelor.

„Din probatoriul administrat pâna la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca în perioada 1956—1963, în care au fost închise vârfurile detinutilor politici din România comunista, penitenciarul a fost condus de capitanul, apoi maiorul Visinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detentie dur, cunoscut pentru izolarea completa în care erau tinuti cei încarcerati si pentru neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi. Principalele categorii de detinuti aflate în penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a inculpatului adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori în guvernele burghezo-mosieresti si în conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 August 1944; foste cadre MAI dupa 23 August 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate”, sussin procurorii.

„Conditiile de viata din Penitenciarul Râmnicu Sarat, asa cum au fost descrise de fostii detinuti si reies din documente, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul detinutilor, probând natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, Visinescu Alexandru, în perioada 1956 — 1963. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, având în vedere ca de cele mai multe ori sentintele se întindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor politici survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, mai declara Parchetul General.

În opinia procurorilor, actele savârsite de Alexandru Visinescu în perioada în care a detinut functia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat întrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 439 lit. j) din noul Cod penal, infractiuni contra umanitatii — persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, national, etnic, cultural, religios, sexual ori în functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul international.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a îndeplinit functia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus în final la decesul unor detinuti politici aflati în executarea pedepselor privative de libertate în aceasta închisoare.

Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste în Bucuresti.(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie