Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi, nevoiti sa mentina locurile de munca timp de 10 ani

 

Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata a pâna la 85% din certificatele verzi vor fi nevoiti sa mentina locurile de munca pe durata schemei de sprijin, adica timp de 10 ani, si vor trebui sa-si diminueze consumul de energie cu 20%, pâna în 2020.

energieInformatiile apar în anexa proiectului de Hotarâre de Guvern initiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Pentru a beneficia de schema de sprijin, companiile industriale trebuie sa îndeplineasca mai multe conditii, cumulativ. Printre ele se afla si faptul ca nu trebuie sa înregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

În plus, trebuie sa efectueze investitii în urma carora consumul de energie primara sa scada cu 20% pâna în anul 2020. Ei vor fi obligati sa îsi realizeze audituri energetice împreuna cu experti autorizati, atât înainte, cât si dupa implementarea acestor investitii.

De asemenea, companiile ‘mentin numarul de locuri de munca pe durata schemei si încheie parteneriate cu institutii de învatamânt pentru realizarea de specializari în domeniul de activitate (scoli profesionale, calificare la locul de munca, burse de studii etc.), în vederea cresterii nivelului profesional si atragerea de personal calificat)’, se mai arata în textul documentului.

Marii consumatori de energie din România vor putea achizitiona cu pâna la 85% mai putine certificate verzi decât erau obligati pâna acum, se arata într-un proiect de Hotarâre de Guvern lansat în dezbatere publica de Ministerul Economiei.

Astfel, consumatorii ale caror costuri cu energia reprezinta mai mult de 20% din totalul costurilor vor fi exceptati de la plata a 85% din certificatele verzi.

Cei a caror intensitate energetica este cuprinsa între 10% si 20% vor fi scutiti de 60% din certificate, iar cei cu o intensitate cuprinsa între 5% si 10% pot achizitiona doar 40% din cât erau obligati pâna acum.

Schema de sprijin are o valabilitate de 10 ani si se va aplica ulterior aprobarii de catre Comisia Europeana.

„Am elaborat acest proiect de Hotarâre la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a facut publice noile orientari în domeniu. Mentinerea competitivitatii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României, deoarece activitatea companiilor energo-intensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat si locurile de munca create”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nita.

Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite, precum punerea în aplicare a unor masuri de crestere a eficientei energetice, mentinerea locurilor de munca pe durata schemei, încheierea de parteneriate cu institutiile de învatamânt pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat.

”Este important sa cream conditiile pastrarii activitatii industriei locale si, mai mult, sa avem perspectiva pregatirii fortei de munca calificate”, a spus Nita.

Proiectul de Hotarâre va fi în dezbatere publica timp de zece zile, începând cu data publicarii pe site-ul Ministerului Economiei, respectiv 17 aprilie.

Industria energo-intensiva din România asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect aproximativ 1.500.000.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie