IMM-urile ar putea primi 1.300 lei pe luna pentru fiecare absolvent de studii superioare pe care il vor angaja

 

Intreprinderile mici si mijlocii ar putea primi 1.300 lei pe luna, sub forma de subventii europene, pentru fiecare absolvent de studii superioare pe care il vor angaja, se precizeaza intr-un comunicat publicat recent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Aceasta masura face parte dintr-o schema de ajutor de minimis pe care MFE a lansat-o recent in consultare publica.

interviu angajareMinisterul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POS DRU, aflata in directa sa coordonare, a lansat in consultare publica documentele necesare pentru implementarea unei scheme de minimis prin care firmele vor primi subventii pentru a angaja tineri absolventi, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului publicat recent pe pagina sa de internet. Este vorba despre Ghidul Solicitantului Conditii Specifice “Locuri de munca subventionate” – Domeniul Major de Interventie 2.1 si Schema de ajutor de minimis “Locuri de munca subventionate”.

“Prin aceasta schema de minimis sustinem angajarea tinerilor, dar si activitatea mediului privat. Mai precis, vom subventiona plata salariilor tinerilor absolventi, elevi si studenti, promotia 2014. Subventiile pentru plata salariilor vor fi acordate pe o perioda de minimum 6 luni si de maximum 12 luni. Angajatorii care vor beneficia de aceste subventii vor fi obligati sa mentina posturile nou create o perioda de timp cel putin egala cu cea pentru care au incasat subventia. Subliniez ca firmele vor fi obligate sa mentina postul nou infiintat si nu persoana angajata initial, in conditiile in care prin aceasta masura vrem sa incurajam competitia pe piata muncii”, a declarat ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.

Astfel, daca angajatorul va primi subventie pentru plata salariilor a 2 angajati pentru o perioada de 10 luni, dupa finalizarea perioadei de acordare a subventiei va fi obligat sa mentina cele doua posturi ocupate pentru o durata de cel putin 10 luni, se mentioneaza in Ghidului solicitantului. Totodata, valoarea subventiei acordate unei intreprinderi nu va putea depasi valoarea maxima prevazuta in lege cu privire la ajutorul de minimis.

Conform documentului de presa, valoarea orientativa a subventiei nete pe care angajatorii o vor primi va fi de 900 de lei pentru tinerii angajati cu studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru tinerii angajati care au studii superioare. Subventiile aferente salariilor tinerilor absolventi se vor acorda cu o frecventa lunara. In acelasi timp, companiile care vor angaja absolventi vor fi obligate sa realizeze un plan educational pentru fiecare persoana nou angajata pentru a proba demersul procesului educational aferent invatarii la locul de munca, se mentioneaza in acelasi document.

Atentie! Toate proiectele depuse in cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte vor include in mod obligatoriu activitati de consiliere si orientare profesionala, se arata in Ghidul solicitantului.

Numarul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subventii, in functie de categoria in care se incadreaza beneficiarul schemei de minimis, este urmatorul:

  • pentru microintreprinderi – 3 locuri de munca;
  • pentru intreprinderile mijlocii – 7 locuri de munca;
  • pentru intreprinderile medii – 15 locuri de munca.

Firmele vor putea angaja numai tineri absolventi promotia 2014 care se afla la primul loc de munca, se mentioneaza in Ghidul solicitantului. Acest lucru va putea fi dovedit prin documentul care atesta absolvirea in 2014 emis de unitatea scolara/institutia de invatamant superior.

Contractul de munca va trebui incheiat pe o perioada de minimum un an, iar data semnarii va trebui sa fie ulterioara datei de semnare a contractului de finantare.

Care IMM-uri sunt eligibile?

Conform Schemei de ajutor de minimis, intreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi cu mai putin de 250 de persoane angajate si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie