O noua categorie de imprimante va revolutiona lumea

 

Piata de imprimante si multifunctionale este în declin de câtiva ani, însa o noua categorie de produse promit nu doar sa readuca imprimantele în prim-plan, ci sa revolutioneze lumea

imprimante 3dDin ce în ce mai putini oameni cumpara imprimante cu jet de cerneala, iar acesta este un fenomen global. Sa printezi un document sau o fotografie costa bani, în timp ce postarea acestora online este gratis. Piata de imprimante clasice va cunoaste o scadere anuala de peste cinci procente în urmatorii cinci ani, conform estimarilor analistilor. În Europa de Vest, piata imprimantelor cu cerneala a scazut cu 4% anul trecut, în timp ce multifunctionalele laser au crescut cu 8%, conform datelor companiei Context, care a obtinut datele direct de la distribuitori. În România, piata de imprimante si multifunctionale a înregistrat o scadere în trimestrul patru al anului trecut de 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, atingând valoarea de zece milioane de euro. Scaderea a fost generata de performanta slaba a segmentelor de multifunctionale inkjet (-12%), single function laser (-8%) si single function inkjet (-5%). Singura categorie pe trend ascendent a ramas reprezentata de multifunctionalele laser, care a înregistrat o crestere de 8%. La nivel total, în 2013, sectorul a însumat 31 milioane de euro (-2% fata de 2012), conform datelor companiei GfK.

Un nou tip de imprimante este însa pe val, iar la marile târguri IT apar întodeauna în prim-plan. Este vorba de imprimantele 3D. Acestea pot crea obiecte solide tridimensionale, fie ca este vorba de bunuri de uz casnic sau alimente, si pot chiar replica organe umane. Imprimantele 3D, care costau cândva 30.000 de dolari, sunt disponibile în prezent la pretul de 1.000 de dolari, iar de la anul pot fi cumparate cu doar 200 de dolari. Piata imprimantelor 3D va creste la 16,2 miliarde de dolari în 2018, de la 2,5 miliarde de dolari, anul trecut, conform firmei de cercetare Canalys.

Intra în joc marii producatori

Piata imprimantelor 3D este dominata în prezent de jucatori mici precum MakerBot, însa Hewlett Packard, unul dintre cei mai mari producatori de imprimante din lume, a confirmat ca va intra pe aceasta piata în vara acestui an. Meg Whitman, CEO HP, a declarat ca cercetatorii companiei au reusit sa rezolve mai multe probleme cu care se confruntau, cea mai importanta fiind legata de durabilitatea produsului printat, iar imprimantele 3D pentru public vor fi lansate în vara. Analistii se asteptau la un astfel de anunt, iar Xerox sau Canon vor face în curând anunturi asemanatoare.

Un plan national pentru fabricatia aditiva

Acest nou mod de fabricatie va deveni dominant în zece ani. Meseriile se vor schimba rapid în anii urmatori, iar modelele de business vor suferi schimbari dramatice. Fabricatia va deveni pentru o foarte mare parte a bunurilor o parte a retailului, considera Varujan Pambuccian, specialist în IT si membru în Comisia pentru tehnologia informatiei din Parlament, care a gândit un plan national pentru fabricatia aditiva.

Pambuccian propune un program care prevede: pregatirea elevilor si studentilor pentru meseriile care apar în urmatorii ani, sustinerea cercetarii în domeniu, sustinerea start-up-urilor tehnologice si industriale si, nu în ultimul rând, sustinerea transferului tehnologic catre producatori prin coparticiparea statului în achizitionarea tehnologiei. „Cred ca împreuna cu tehnologia informatiei si comunicatiilor, România poate deveni, în zece ani, o tara cu o economie solida si de invidiat. Avem doua domenii care ni se potrivesc. În primul, IT&C, unde am reusit un start sustenabil foarte bun. Dezvoltându-l pe primul si adaugând acum acest al doilea domeniu, putem foarte repede deveni o putere economica în regiune“, este de parere Pambuccian. Bogdan Biszok, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie