Aproape jumatate din absolventii programelor locale de MBA au venituri lunare cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro net pe luna

 

Aproape jumatate (49%) din absolventii programelor locale de MBA au venituri lunare cuprinse între 2.000 si 5.000 de euro net pe luna, proportie similara cu cea înregistrata în sondajul efectuat anul trecut (de 48%), arata datele centralizate de ZF. Doar 8% din cei 163 de absolventi de MBA care au raspuns chestionarului ZF au venituri nete lunare mai mari de 5.000 de euro pe luna (fata de 9%, procente înregistrate în rândul absolventilor din 2012).

transfer de baniSalariile din 2014 ale managerilor care au urmat cursurile unui program de MBA sau Executive MBA (si care nu difera semnificativ fata de rezultatele sondajului de anul trecut) ilustreaza faptul ca, în general, middle managerii sunt cei care vor sa îsi treaca în CV-uri titulatura de „absolvent de MBA”, având în vedere ca o mare parte din managerii de top locali au salarii care uneori depasesc 10.000 de euro net pe luna.

Diferentele dintre salariile obtinute de angajatii din România si cele încasate de angajatii companiilor din state dezvoltate, în general, se reflecta si în ceea ce priveste diferentele salariale la nivelul absolventilor de programe de MBA.

Rezultatele din acest an ale unui studiu realizat de EMBA Council (o asociatie care are peste 200 de scoli de afaceri membre care ofera mai mult de 300 de programe de Executive MBA la nivel mondial) arata ca un absolvent de EMBA câstiga, în medie, circa 8.500 de euro pe luna (salariu+bonusuri, însa nu se precizeaza daca sunt valori brute sau nete).

Aceeasi cercetare, realizata pe un esantion de 2.647 de absolventi a 88 de programe de EMBA, arata ca salariile absolventilor au crescut cu 14% de la momentul începerii cursurilor pâna la absolvire.

Desi managerii sunt „avertizati” de la început ca absolvirea unui MBA nu garanteaza nici promovarea si nici cresterea salariala, rezultatele sondajului ZF realizat în rândul absolventilor din ultima promotie arata ca pentru 67% din absoventii de pe piata locala veniturile au crescut în 2013 fata de 2012.

În sondajul de anul trecut, proportia absolventilor care au avut venituri mai mari fata de anul anterior era putin mai mare, de 70%. Adelina Mihai, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. Cristian spune:

    O mare vrajeala. Angajatorii vor profesionisti bine pregatiti si ieftini. Aviz amatorilor de MBA. Daca te intereseaza doar diploma baga bani. Daca vrei sa inveti serois mai bine te duci la cursuri individuale dupa ce inainte te documentezi de pe net.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie