Titus Corlateanu: Liniile directoare pentru o mediere eficienta
România a devenit membru deplin al Grupului de Actiune privind Medierea, cu ocazia participarii Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean,, în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunarii generale ONU, la o întrevedere cu sefii de delegatii ai statelor membre ale Grupului.
Reuniunea a fost organizata de ministrii de externe ai Finlandei si Turciei, state initiatoare ale rezolutiei Adunarii Generale a ONU pe tema întaririi rolului medierii în rezolvarea pe cale pasnica a disputelor, prevenirea si solutionarea conflictelor. Reuniunea a fost deschisa de presedintele Finlandei, Sauli Niinistö, si a avut ca invitati principali pe adjunctul Secretarului general al ONU, Jan Eliasson, si emisarul comun al Organizatiei Natiunilor Unite si Ligii Statelor Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi.
Ministrul român a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru întarirea rolului medierii ca instrument de prevenire si solutionare prin mijloace pasnice a conflictelor. Ideea a fost reluata si de alti participanti, printre care ministri afacerilor externe ai Suediei, Turciei, Finlandei, României, Marocului, Sloveniei, secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.
Seful diplomatiei române, Titus Corlatean, a apreciat, totodata, utilitatea documentului elaborat de Departamentul pentru Afaceri Politice al ONU, în colaborare cu statele membre ONU, inclusiv România, privind „Liniile directoare pentru o mediere eficienta”.
Ministrul Titus Corlatean a evidentiat importanta cooperarii si coordonarii între actorii implicati în procesele de mediere si a prezentat o serie de propuneri concrete pentru viitor, evidentiind faptul ca Romania îsi propune sa-si asume un rol activ în calitate de membru al Grupului. Printre altele, a propus asocierea organizatiilor regionale si sub-regionale, dar si organizatiilor neguvernamentale în activitati de mediere, continuarea consolidarii bazei normative în cadrul ONU, utilizarea medierii în contexte precum disputele pe teme de mediu, comerciale sau pentru resurse naturale. De asemenea a evocat posibilitatea crearii unei baze de date, gestionata de ONU, care sa permita accesul la informatii relevante privind procesele de mediere reusite.
Grupul de Prieteni ai Medierii, un format de dialog si cooperare pe tema promovarii principiilor medierii ca mijloc de prevenire si solutionare pe cale pasnica a conflictelor, este format parte 34 de state membre ONU, printre care si România, si sapte organizatii politice regionale si ONU.
1 comentariu
Demersul intreprins de catre seful diplomatiei romane este extraordinar,iar reusita in domeniul medierii, trebuie aplaudata fara rezerve.Romania merita sa fie alaturi de statele lumii in sustinerea medierii,ca modalitate eleganta,confidentiala si pasnica de solutionare a conflictelor,iar in calitate sa de membru al Grupului de actiune privind medierea,este necesar sa-si asume un rol activ pentru promovarea acesteia la nivelul sistemului judiciar,autoritatilor si institutiilor publice,societatii civile romanesti,in ansamblul sau.
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu