Administratia Nationala „Apele Romane” anunta cod rosu de inundatii pe sectoare din raurile Teleorman si Vedea

 

Sectoare din râurile Teleorman si Vedea se afla sub cod rosu de inundatii, pâna duminica la ora 12.00, informeaza Administratia Nationala „Apele Române”.

inundatiiCa urmare a evolutiei situatiei hidrologice actuale si a prognozei meteorologice pentru urmatoarele ore, Administratia Nationala „Apele Române” (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, a instituit cod rosu local pe râul Teleorman, judetul Teleorman, pentru urmatoarele comune: Tatarastii de Sus (sectorul este îndiguit si mai exista o garda de aparare de 20 cm), Tatarastii de Jos, Trivale Mosteni, Olteni si Orbeasca, si pe râul Vedea sectorul SH Buzesti – SH Valeni, judetul Olt, în zona localitatilor Icoana si Ursoaia.

Aceasta din urma zona nu este aparata de lucrari de îndiguire, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române, pentru protectia populatiei si bunurilor, sub coordonarea prefectului judetului Olt, Silviu Neacsu.

Ambele râuri se afla la limita de tranzitare a digurilor si pot aparea probleme chiar si pe sectoarele îndiguite.

Avertizarea de cod rosu pe aceste sectoare este valabila pâna duminica la ora 12.00.

Codul rosu este instituit prevenitiv pentru localitatile mentionate, pentru ca autoritatile locale sa fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lânga monitorizare si interventie, luarea unor masuri suplimentare pentru populatie, precum evacuarea oamenilor si a bunurilor acestora.

În continuare, pot aparea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judetele aflate sub avertizare, precum si din fenomenul de baltire, din cauza precipitatiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 de ore, mai arata ANAR.

Administratia recomanda ca populatia din aceste zone sa tina cont cu strictete de masurile impuse de comitetele locale pentru situatii de urgenta si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta.

Pâna duminica la ora 18.00 este cod portocaliu de inundatii pe râurile: Cosustea (judetul Mehedinti), pe Jiu la Racari – sector îndiguit (judetul Dolj), pe Oltet amonte S.H. Otetelis si pe afluentul sau Cerna (judetul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Valeni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman si pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Dâmbovnic si pe Neajlov sector aval confluenta Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judetele Teleorman si Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domneasca, Cricovul Sarat si pe râul Prahova aval de confluenta cu Cricovul Sarat (judetul Prahova).

Totodata, este cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judetele Gorj si Dolj) si pe unii afluenti din bazinul mijlociu si inferior (judetele Gorj, Dolj si Mehedinti), Lotru, Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Gorj, Olt, Vâlcea si Dolj, pe Vedea aval S.H. Valeni si pe celelalte râuri din bazinul Vedea si pe Calmatui (judetele Olt si Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argesului si Dâmbovitei (judetele Arges si Dâmbovita), Neajlov si Sabar (judetele Teleorman, Dâmbovita, Giurgiu si Ilfov), pe Ialomita, Prahova si unii afluenti (judetele Dâmbovita si Prahova), pe afluentii Buzaului mijlociu si inferior din judetul Buzau si pe Putna (judetul Vrancea). Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie