Creditul cu buletinul revine, dar e de 10 ori mai scump

 

Tot mai multe institutii financiare nebancare acorda împrumuturi urgente si fara prea multe formalitati, chiar si restantierilor la banci, însa practica dobânzi exorbitante.

credite de consum„Bani pâna la leafa“, sume de pâna la 1.000 de lei cu rambursare în cel mult sase luni, usor si rapid de obtinut – aceasta este noua haina îmbracata acum de mai vechiul (si celebrul) „credit doar cu buletinul“.

Se ofera, într-adevar, doar în baza actului de identitate si a unei cereri scrise, poate fi accesat chiar si de datornicii care au restante la alte credite (catre banci), dar daca ne uitam la dobânzile practicate constatam costuri extrem de mari.

Bun pentru clientii refuzati de banci

Promotorii acestor credite se adreseaza în special persoanelor cu probleme temporare de finantare (pâna la urmatorul salariu), care au nevoie urgenta de bani în orice conditii, celor cu întârzieri la plata ratelor si care nu sunt luati în seama de banci.

Sau se acorda care nu se încadreaza la un credit bancar (venituri, vârsta sau perioada la locul de munca sub minimul acceptat de banci) ori persoanelor care nu se pot deplasa la banca sau/si nu sunt confortabile cu platile online (creditul la domiciliu).

Rau pentru dobânda prea mare

Dobânda anuala efectiva (DAE) exprima sub forma procentuala costul anual al unui credit (dobânda si comisioane) si este obligatoriu sa fie calculata si afisata pentru orice produs de creditare.

În cazul noului „credit doar cu buletinul“, cu cât împrumutul este pe un termen mai scurt, cu atât DAE este mai mare. Iar astfel de credite „se acorda în general pe un an, câteva saptamâni sau, unele, 35 de zile (pâna la primul salariu).

De aceea, ele sunt promovate cu rata pe care trebuie sa o platiti zilnic sau saptamânal (pentru a arata o suma mica) si undeva scris mai mic pe pagina este si DAE“, se arata într-o analiza comparativa realizata de finzoom.ro.

Câteva exemple: „la Viva Credit, pentru 1.000 de lei împrumutati pe 35 de zile se platesc înapoi 1.420 de lei (zilnic câte 12 lei), DAE = 3.774%; la Simplu Credit, pentru 500 de lei împrumutati pe 35 de zile, se platesc înapoi 593 de lei, DAE = 482%; la ICredit, pentru 800 de lei împrumutati pe 12 saptamâni, cu dobânda de 36%, rambursati 1.089 de lei la sfârsitul perioadei, DAE = 1.235%“, potrivit finzoom.ro.

Pentru comparatie, în ofertele unor banci apar cu totul alte conditii.

De exemplu, potrivit aceleiasi surse, pentru un credit de 1.000 de lei luat pe 6 luni, primele doua produse oferite de Volksbank si Banca Transilvania afiseaza o DAE de doar 10,14% si o suma totala de rambursat de 1.028 de lei.

Cardul fara comisioane, solutie alternativa

O solutie pentru un împrumut rapid si cu costuri mici ar putea fi cardurile care permit plata în rate fixe, fara dobânda, sau cardurile cu taxa de emitere zero si fara alte comisioane.

„Pentru a putea beneficia de rate fixe cu dobânda zero trebuie sa va asigurati ca platiti integral rata agreata initial. Daca va veti limita la minimul de rambursat (pentru care se primeste de obicei alerta pe SMS lunar), atunci rambursarea si dobânzile cardului vor fi cele standard (mai mari decât cele pentru un credit de nevoi personale)“, recomanda finzoom.ro.

De asemenea, daca faceti mai multe cumparaturi cu acelasi card de la diferite magazine partenere si în date diferite, asigurati-va ca întelegeti foarte bine când si cât trebuie sa platiti lunar, pentru a nu intra pe dobânzile standard sau, si mai rau, pe cele penalizatoare. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. mocanu nicolae bogdan spune:

    vreau si eu sa stiu unde pot face credit doar cu buletinul.multumesc anticipat.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie