Lista bancilor care au garantate depozitele clientilor

 

Depozitele de pana la 100.000 de euro ale persoanelor fizice si ale firmelor sunt garantate anul acesta de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) doar daca sunt constituite la 30 de banci din Romania, care au statut de persoane juridice romane. Mai exact, lista institutiilor de credit la care depozitele sunt in siguranta si vor fi restituite deponentilor in cazul in care banca da faliment a fost actualizata recent, se precizeaza intr-un document publicat in Monitorul Oficial.

Euro bancnoteFondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este singura institutie din Romania care garanteaza depozitele populatiei si ale persoanelor juridice, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, atunci cand depozitele devin indisponibile la institutia de credit.

Mai precis, daca sunteti persoana fizica sau juridica si detineti un cont la o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor, FGDB va garanteaza sumele de bani depuse, in orice moneda, sub forma de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, sau sub forma altor produse similare.

In cazul in care depozitul devine indisponibil la institutia de credit, FGDB asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare stabilit incepand cu 1 ianuarie 2011, de 100.000 de euro (in echivalent lei).

Altfel spus, veti putea fi compensat doar in aceasta limita, indiferent de cate depozite detineti la aceeasi institutie de credit. In cazul in care detineti conturi la mai multe institutii de credit, atunci aveti dreptul la compensatii de aceeasi valoare pentru fiecare din institutiile de credit la care sunteti titular de depozite, in cazul cand acestea devin indisponibile.

La 30 de banci sunt garantate in 2014 depozitele

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a publicat documentul care cuprinde institutiile de credit participante la Fond (adica bancile unde depozitele constituite sunt garantate de FGDB in limita a 100.000 de euro), in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 286 din 17 aprilie 2014. Iata lista completa a institutiilor:

I. Banci – persoane juridice romane

1. ALPHA BANK ROMANIA
2. BANCA ROMANA DE CREDITE SI INVESTITII
3. BANCA COMERCIALA CARPATICA
4. BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA
5. BANCA COMERCIALA FEROVIARA
6. BANCA COMERCIALA ROMANA
7. Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK
8. Bancpost
9. BANK LEUMI ROMANIA
10. BANCA MILLENNIUM
11. BCR BANCA PENTRU LOCUINTE
12. BANCA ROMANEASCA – membra a Grupului National Bank of Greece
13. BANCA TRANSILVANIA
14. BRD – Groupe Société Générale
15. CEC BANK
16. CREDIT EUROPE BANK (ROMANIA)
17. CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA
18. GARANTI BANK
19. LIBRA INTERNET BANK
20. MARFIN BANK (ROMANIA)
21. Nextebank
22. OTP BANK ROMANIA
23. PIRAEUS BANK ROMANIA
24. PORSCHE BANK ROMANIA
25. ProCredit Bank
26. RAIFFEISEN BANK
27. Raiffeisen Banca pentru Locuinte
28. ROMANIAN INTERNATIONAL BANK
29. UNICREDIT TIRIAC BANK
30. VOLKSBANK ROMANIA

II. Cooperative de credit – case centrale

1. BANCA CENTRALA COOPERATISTA CREDITCOOP.

Atentie! In lista de mai sus nu sunt incluse ING Bank, Banca Italo Romena, TBI Bank, Bank of Cyprus si RBS pentru ca acestea sunt sucursale ale bancilor straine si nu au statut de persoane juridice romane. Mai exact, depozitele constituite la aceste banci nu sunt garantate de FGDB, ci de institutiile de garantare din tarile unde isi au sediul bancile mama ale acestora.

Astfel, potrivit informatiilor de pe site-ul ING Bank, sumele depuse in conturi deschise la ING Bank sucursala Bucuresti sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda, avand in vedere ca subscrisa este sucursala a unei institutii de credit cu sediul intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv a ING Bank N.V., societate bancara, cu sediul in Amsterdam, Olanda.

Astfel, sumele plasate la ING Bank N.V., inclusiv la ING Bank sucursala Bucuresti, de catre clientii persoane fizice si intreprinderi mici in conturi curente, conturi de economii sau conturi de depozit sunt garantate in limita sumei de 100.000 euro/client, indiferent de numarul conturilor detinute la ING Bank NV. Din schema de garantare nu fac parte investitiile in actiuni, obligatiuni sau fonduri de investitii.

Pe scurt, in caz de probleme, banii va sunt garantati de fondul din Olanda, la care veti intreprinde toate demersurile.

De asemenea, depozitele clientilor constituite la Banca Italo Romena sunt garantate de catre Fondul Interbancar de Garantare al Depozitelor din Italia (F.I.T.D.), se mentioneaza pe pagina de internet a bancii.

In ceea ce priveste depozitele de la TBI Bank sucursala Bucuresti, acestea sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor din Bulgaria, se arata pe site-ul bancii.

Totodata, daca depuneti bani la Bank of Cyprus sau la RBS, trebuie sa stiti ca depozitele nu va sunt garante de fondul din Romania, ci de Fondul de Garantare a depozitelor in Cipru si respectiv de Fondul de Compensare a Clientilor Serviciilor Financiare din Regatul Unit al Marii Britanii. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie