Producatorii cer TVA redus la carne

 

Ne-am putea permite sa cumparam mai multa carne daca fermierii reusesc sa convinga Executivul sa reduca Taxa pe Valoarea Adaugata pe acest segment. Producatorii cer Guvernului TVA de cel mult 9% pentru produsele lor si invoca faptul ca precedentul a fost creat prin scaderea taxei pentru panificatie.

carne hala procesareProducatorii de carne vor reducerea TVA, dar nu s-au pus de acord asupra procentului. Unii vor 9%, la fel ca la pâine. Altii spera sa obtina o taxa chiar mai mica, de numai 5 procente. „E ilogic ca una dintre cele mai sarace tari din Europa sa aiba impozitul pe mâncare cel mai mare, e ilogic”, subliniaza presedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea. „Punând TVA la mâncare egal cu cel de la iaht înseamna o lipsa de respect”, adauga el.

România aplica o taxa pe valoarea adaugata de 24% pentru produsele alimentare, cu exceptia celor de panificatie, ceea ce ne plaseaza pe locul 2 în Europa, dupa Danemarca. La polul opus, autoritatile din Marea Britanie, Irlanda si Malta nu pun nici o taxa pentru alimente.

Producatorii sustin ca reducerea TVA ar duce automat la diminuarea evaziunii fiscale din industrie. Statul pierde anual circa 300 de milioane de euro din carnea vânduta la negru.

„În România, în momentul în care platesti 21 de lei pe kilogramul de carne de porc, aceasta parte, undeva spre un sfert din bucata respectiva, se duce la bugetul statului. Când aceasta bucata de carne de porc nu se duce în echivalent valoric la bugetul statului, ci este bagata în buzunar, atunci se cheama evaziune fiscala. În statul vecin, numai 5% din bucata respectiva este întoarsa la bugetul statului ca Taxa pe Valoarea Adaugata. Când e o bucata atât de mica si miza este mica, nu are rost sa te expui”, argumenteaza si presedintele ProAgro, Alex Jurconi.

Producatorii de carne dau exemplul industriei de panificatie, care de 7 luni are un TVA redus, iar efectele se vad deja. „Productia fiscalizata a crescut la faina cu 25% si la pâine cu 20%. Adica în aceasta perioada 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus fata de aceeasi perioada anterioara”, confirma presedintele Rompan, Aurel Popescu.

În schimb, scaderea pretului a fost temporara. Desi initial pâinea s-a ieftinit în medie cu 12 procente, reducerea de pret a fost anulata de supraacciza la carburanti si de scumpirea gazelor pentru industrie. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie